Auto

APIA: Piata auto va ajunge la vanzari de 340.000 de autovehicule

12.10.2007, 18:55 14

Piata auto din acest an va ajunge la 340.000 de autovehicule, din care 320.000 vor fi autoturisme, a declarat pentru ZF Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Estimarile pentru anul in curs au fost recalculate pe fondul ritmului de crestere al pietei in prima parte a anului. In primele opt luni, ritmul de crestere al pietei a fost de aproximativ 25%, in timp ce importurile
s-au apreciat cu 53,2%. In 2006, piata auto a fost de 256.414 de unitati.
"Accelerarea ritmului de crestere s-a datorat imbunatatirii nivelului de trai. Numarul investitiilor straine a crescut, la fel si nivelul salariilor. Segmentul mic va continua sa creasca cel mai mult in continuare, in timp ce segmentele de lux si cel al SUV-urilor va inregistra cresteri procentuale accelerate, in special datorita pretului", a adaugat Valmar.
Potrivit presedintelui APIA, o crestere semnificativa a vanzarilor va fi consemnata in acest an la clasele C (compacta) si D (medie), dar si la segmentul B (clasa mica), ca urmare a aglomerarii accentuate din marile orase. Clientii sunt dispusi, potrivit lui Valmar, sa cumpere, spre deosebire de anii anteriori, masini mici, de oras, fara sa faca insa rabat de la dotarile de securitate si confort.
"Pasiunea" pentru SUV-uri se va pastra si in urmatorii ani, in special datorita starii precare a infrastructurii, cererea fiind impulsionata si de varietatea ofertei. Valmar nu intrevede o saturatie a pietei in viitorul apropiat ca urmare a nivelului redus de motorizare.
"Suntem siguri ca nu poate fi vorba despre o saturatie a pietei auto in viitorul apropiat. De altfel, Romania se situeaza doar inaintea Albaniei ca grad de motorizare, cu un automobil la fiecare patru locuitori, spre deosebire de Austria sau Germania unde exista o masina la doi locuitori. Cat despre infrastructura existenta, este adevarat ca dezvoltarea acesteia se face intr-un ritm lent, dar suntem convinsi ca aceasta situatie se va schimba. Avem acces la diferite forme de finantare si, mai ales, situatia de pe strazi impune luarea unor masuri imediate. Primele rezultate se vad deja", a continuat Valmar. Presedintele APIA considera ca dealerii auto ar trebui sa-si concentreze investitiile in acest an si in 2008 pe imbunatatirea serviciilor post-vanzare.
"Cred ca ar fi cel mai potrivit pentru dealerii auto sa se concentreze, in primul rand, asupra serviciilor, pentru ca acestea vor face diferenta intr-o piata din ce in ce mai aglomerata. Decizia unui client poate fi influentata daca un dealer deschide in fiecare dimineata cu 10 minute inaintea concurentei, spre exemplu. Sau daca poate oferi o masina la schimb pe perioada servisarii, ori daca autovehiculul unui client de flota poate fi reparat peste noapte. Dar pentru toate acestea, pe langa investitiile materiale, exista investitiile in personal, ceva mai dificil de realizat in momentul de fata, datorita lipsei de personal calificat si a unei anumite mentalitati", a continuat Valmar.
El a adaugat ca intrarea pe piata a majoritatii constructorilor auto prin reprezentante, precum si preluarea uzinei Daewoo de catre Ford, vor conduce la dezvoltarea industriei orizontale.
"Ford, impreuna cu Dacia-Renault, vor transforma industria romaneasca intr-un pol de interes pentru piata auto europeana. Datorita cererii mari pe pietele internationale pentru modelele produse in Romania, estimam ca majoritatea productiei celor doi jucatori va fi orientata catre export", a mai spus Valmar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO