Auto

Cum vor putea afecta viruşii informatici computerele de bord ale maşinilor, punând în pericol viaţa pasagerilor

Viruşii informatici ai viitorului vor ataca computerele de bord ale maşinilor, punând în pericol viaţa pasagerilor - studiu

Autor: Octavian Calei

26.08.2012, 11:58 2544

O echipă de cercetători din SUA au şocat industria auto în 2010 cu un studiu prin care au arătat cum viruşii informatici pot fi transferaţi în computerul de bord al maşinilor, ameninţând viaţa pasagerilor, scrie Thomson Reuters.

Domeniul securităţii digitale la automobile este unul vital. Experţii în securitate spun că producătorii de maşini nu s-au gândit până în prezent să-şi protejeze sistemele, lăsându-le vulnerabile atacurilor cibernetice."Hackerii" pot fura maşinile, pot spiona conversaţiile pasagerilor sau pot chiar atenta la viaţa acestora programând maşinile să devină incontrolabile.

Echipa de cercetători americani din California şi Washington au efectuat teste pe un aeroport părăsit. Ei au arătat cum viruşii de pe computer pot fi transferaţi în calculatoarele de bord ale maşinilor - prin porturile de diagnosticare ale maşinii, conexiuni wireless sau chiar printr-un CD audio.

Cercetătorii nu au menţionat numele mărcilor de maşini pe care le-au testat, însă sunt de părere că problemele afectează întreaga industrie auto, dat fiind faptul că majoritatea constructorilor au furnizori comuni pentru piesele electronice şi folosesc aceleaşi platforme de dezvoltare.

Cei care au testat securitatea computerelor de bord ale maşinilor au reuşit să transfere viruşi prin CD-uri audio. Astfel, când cineva ar încerca să asculte un CD, acesta ar infecta radio-ul, de unde ar ajunge la unele componente electronice critice.

Ei au compilat un virus pe care l-au denumit"Self Destruct" ("autodistrugere" - n.r.). Virusul pornea atunci când pe bordul maşinii apărea un ceas care număra de la 60 de secunde în jos. Când ajungea la zero, virusul stingea luminile automobilului, încuia uşile, oprea motorul şi dezactiva frânele.

În plus, cercetătorii au reuşit să se conecteze wireless la autovehicul pentru a "trage cu urechea" la conversaţiile ce aveau loc în maşină, o tehnică ce poate fi folosită de către spioni.

Echipa a descris în cele două rapoarte emise în mai 2010 şi în august 2011 diverse modalităţi de infectare a autoturismelor cu ajutorul tehnologiei Bluetooth, reţele wireless precum şi prin portul de diagnosticare service a maşinii, "OBD-II".

Automobilele din ziua de azi sunt considerate "computere pe roţi" de către experţii în securitate. Maşinile sunt "pline" de zeci de mici calculatoare denumite "electronic control units" (ECU) care au în memorie milioane de linii de cod informatic pentru a controla motorul, frânele, sistemul de navigaţie, luminile, ventilaţia şi altele.

Autoturismele folosesc aceeaşi tehnologie wireless din telefoanele mobile, ceea ce le face vulnerabile atacurilor cibernetice.

Producătorii se grăbesc să faciliteze conectarea laptop-urilor şi telefoanelor la automobile şi să le conecteze la Internet, fără a lua în calcul faptul că astfel expun sistemele electronice importante care sunt responsabile de funcţionarea maşinilor unor potenţiale atacuri informatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO