Auto

Dacia a intrat în a doua jumătate a anului cu o producţie record la Mioveni

Autor: Bogdan Alecu

27.08.2015, 00:08 2561

Pentru prima dată în ultimii ani piaţa internă începe să conteze în creşterea producţiei Dacia.

Producţia de autoturisme a uzinei Dacia a crescut  cu 5,5% în primele şapte luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anu-lui trecut, la aproape 221.400 de uni­tăţi, po­trivit datelor Asociaţiei Produ­că­torilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Este cel mai ridicat nivel al producţiei atins de uzina de la Mioveni în intervalul ia­nua­-rie-iulie din istorie, creş­tere susţinută în pre­mieră atât de cererea de pe piaţa internă, cât şi de pia­ţa europeană, care a urcat cu 8% în prima jumătate a anului.

Pe de altă parte, producţia uzinei Ford de la Cra­io­va continuă să scadă cu 16% după primele şapte luni ale acestui an la 30.500 de unităţi pe fondul decli­nu­lui pieţei monovolumelor mici la nivel european. Chiar şi aşa, uzina Dacia compensează declinul de la Craiova şi reuşeşte să susţine o creştere a producţiei de 2,3% după primele şapte luni, la aproape 252.000 de unităţi.

Pe fondul creşterii vânzărilor Dacia în România de peste 20% în acelaşi in­ter­val, pe o piaţă care a urcat cu numai 13% în intervalul ianuarie-iulie, şi ex­por­turile au fost mai mici. În total, Dacia a vândut pe pieţele externe aproa­pe 198.000 de maşini, în creştere cu 3,4% în acelaşi interval, în timp ce Ford a livrat la export 30.500 de maşini, în scădere cu 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO