Auto

Judeţul unde numai unul din zece locuitori are un autoturism

Judeţul unde numai unul din zece locuitori are un...

Autor: Cristina Roşca

05.10.2013, 09:34 11069

Vasluiul este singurul judeţ din România unde numai unul din zece locuitori are un autotorism, înregistrând cea mai scăzută rată de motorizare din ţară, arată un raport al Consiliului Concurenţei privind piaţa distribuţiei de autoturisme.

În Uniunea Europeană, rata medie de motorizare este de 473 de maşini la mia de locuitori. În Bucureşti sunt 471 de autoturisme la 1.000 de locuitori, în capitală regăsindu-se 20% din parcul auto al României.

“Bucureştiul are o rată de motorizare de 471 de autoturisme la 1.000 de locuitori, date comparabile cu media UE de 473 de autoturisme la 1.000 de locuitori. La polul opus, Vasluiul este singurul judeţ din România unde rata de motorizare scade sub 100. Per ansamblu, România este pe ultimul loc la nivelul UE“, scrie un raport al Consiliului Concurenţei privind piaţa distribuţiei de autoturisme.

De altfel, rata de motorizare (număr de autoturisme la 1.000 de locuitori) este un indicator care ilustrează grandul de dezvoltare economică a unui judeţ sau a unei regiuni. Astfel, potrivit datelor de la Consiliul Concurenţei, regiunea Moldovei – una dintre cele mai sărace din România, cu cele mai mari rate ale şomajului şi cu cele mai mici salarii – este alături de judeţele din sud-est la coada clasamentului în ceea ce priveşte rata de motorizare, cu 101-150 de maşini la mia de locuitori. La polul opus, după Bucureşti, judeţele care stau cel mai bine sunt cele din vestul ţării şi cele din centru, alături de Constanţa.


Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO