Auto

Nissan a pus ochii pe Mitsubishi

15.12.2004, 00:00 20



Producatorii de masini japonezi, Nissan si Mitsubishi, iau in considerare o alianta, relateaza BBC News. Discutiile vin la doar cateva luni dupa ce producatorul americano-german DaimlerChrysler a impiedicat incheierea parteneriatului cu Mitsubishi Motors.



Cele doua companii se vor asocia pentru a proiecta masini mici. "Vom ajunge in curand la un conses in aceasta problema", a declarat un oficial Nissan. Intelegerea ar putea reprezenta primul pas catre realizarea unui producator gigant de automobile.



Pentru presedintele Nissan, Carlos Ghosn, ajutorul dat la restaurarea Mitsubishi reprezinta o noua provocare. Din fericire pentru Mitsubishi, Ghosn este genul de om care munceste din greu. El a redresat Nissan, ajutandu-l sa isi revina de pe muchia falimenului si sa transforme o gaura de 16,72 de miliarde de euro in rezultate remarcabile. Mitsubishi pe de alta parte a fost lasat in deriva din momentul in care DaimlerChrysler a refuzat sa ii acorde fondurile de 4,86 de miliarde de euro promise.



Producatorul Mitsubishi pierde in continuare bani. Luna trecuta a raportat pierderi de 650 de milioane de euro pentru trimestrul al doilea. Discutiile dintre cele doua companii dau mari sperante ca performantele obtinute de Ghosn la Nissan vor putea fi repetate si la Mitsubishi.



Contractul dintre cele doua companii japoneze ar putea lua forma unui nou grup care sa produca masini mici. Una dintre solutii ar fi ca Mitsubishi sa puna la dispozitie fabrica, iar Nissan sa vina cu banii.



Pentru Nissan aceasta ar reprezenta o cale simpla de a intra pe piata masinilor mici, lucru care ar contribui la cresterea numarului unitatilor vandute la peste 800.000, pentru perioada de trei ani pana in aprilie 2005. Se pare ca negocierile s-au limitat la masini mici, desi un purtator de cuvant al Mitsubishi a declarat ca au fost dezbatute si alte puncte.



Intelegerea cu Nissan i-ar putea permite lui Mitsubishi sa lanseze noi modele fara sa mai suporte costurile enorme ale proiectarii. De exemplu, Nissan ar putea livra masini de lux catre Mitsubishi, desi asemenea perspective sunt pur speculative. Purtatorul de cuvant al Nissan a insistat ca "discutiile s-au referit numai la masini mici".



In orice caz, contractul cu Mitsubishi ar mari importanta rolului lui Ghosn. Cu alte cuvinte, anul 2005 este un an deosebit de important pentru omul de afaceri. Colaborarea cu Mitsubishi s-ar adauga la contractul pe care Nissan il are cu producatorul francez Renault, unde Ghosn este asteptat sa preia functia de director executiv, inlocuindu-l pe Louis Schweitzer care va ramane presedinte. Dar, desi legatura cu Mitsubishi i-ar putea spori prestigiul lui Ghosn, exista riscul ca acesta sa fie tras in jos de problemele care exista la aceasta companie. Asa ca sunt motive intemeiate care sa il faca sa se gandeasca de doua ori inainte de a prelua operatiunile dificile ale Mitsubishi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO