Fondul Proprietatea câştigă 500 mil. lei din vânzarea Romgaz. La Transelectrica a ieşit pe pierdere

16 iul 2014 Autor: Roxana Pricop

Fondul Proprietatea (FP) a marcat un câştig de 507 milioane de lei din vânzarea unui pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 645 de milioane de lei în luna iunie. Profitul fondului s-a dublat în primul semestru la valoarea record de peste un miliard de lei.

Primul semestru a fost extrem de pro­fitabil pentru Fondul Pro­prie­tatea: a încasat dividende de pes­te 400 mil. lei de la com­panii din portofoliu, cea mai mare par­te provenind de la Petrom şi Romgaz, şi a vân­dut pe 16 iunie un pachet de 4,99% din ac­ţiunile Romgaz pentru 645 mil. lei.

Fondul a primit un pachet de 14,99% din ac­ţiunile Romgaz la înfiinţare de la sta­tul ro­mân. Valoarea contabilă a pache­tului de­ţi­nut de fond la Romgaz este de 416 mil. lei, astfel că pachetul de 4,99% are o valoare con­tabilă de circa 138 mil. lei. Cum vânzarea pache­tului s-a făcut pentru o sumă de 645 mil. lei, profitul încasat de fond din vânzare se ridică la 507 mil. lei. Fondul a vândut ac­ţiunile Romgaz la un preţ de 33,5 lei/titlu, cu aproximativ 6% sub cotaţia bursieră ante­rioa­ră anunţului privind operaţiunea. Fondul şi-a redus astfel participaţia la Romgaz de la 14,99% la 10% din capital. În acest an, fon­dul a încasat dividende de peste 125 milioane de lei de la Romgaz.

Graţie vânzării profitabile făcute de fond la Romgaz, câştigul raportat de fond în pri­mul semestru a urcat la valoarea record de 1,064 mld. lei, în condiţiile în care după pri­me­le cinci luni din an câştigul fondului, ali­men­tat de dividende, era de 557 mil. lei. Mai mult, lichidităţile fondului au ajuns de ase­me­nea la o valoare record de 1,4 mld. lei, din care 933 mil. lei sunt plasate în titluri de stat, iar restul de bani sunt plasaţi în depozite bancare.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.07.2014

 
Cuvinte cheie:
fondul proprietatea
, romgaz
, vanzare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide