(auxiliar)

ZF 25 de ani. Companiile mijlocii, mici şi micro au o pondere de 45% din cifra de afaceri totală din economie, dar generează 62% din profituri şi au 64% din salariaţi

ZF vă invită să descoperiţi 25 de ani de business prin puterea cifrelor, a oamenilor, a companiilor şi a evenimentelor care au marcat modul în care arată astăzi România.

ZF 25 de ani. Companiile mijlocii, mici şi micro au o...

Autor: Miruna Diaconu

13.09.2023, 00:08 129

IMM-urile au avut un profit net de 153 miliarde lei anul trecut, ceea ce înseamnă 62% din profitul net raportat în economie.

Tabloul economiei locale arată că mai bine de jumătate din cifra de afaceri totală din economie este generată de marile companii, însă mai bine de trei sferturi din forţa de muncă locală este angajată în companiile de tip IMM, adică firme cu o cifră de afaceri de cel mult 50 de milioane de euro şi 249 de angajaţi.

Companiile mari, în număr de doar 2.000, au reuşit să realizeze 55% din cifra de afaceri totală înregistrată în 2022, potrivit datelor Registrului Comerţului.

IMM-urile realizează doar 45% din cifra de afaceri, însă acest sector al economiei adună cele mai multe firme, precum şi cel mai mare număr de angajaţi.

În 2022, IMM-urile, formate din microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, au fost în număr de 811.000, care au adunat 2,5 milioane de angajaţi, din totalul de aproape 3,9 milioane.

Totodată, un alt capitol la care IMM-urile sunt fruntaşe este profitul net înregistrat. Astfel, circa 62% din profitul net raportat în întreaga economie anul trecut.

Profitul net al companiilor de tip IMM a fost de circa 153 miliarde lei, faţă de doar 97 miliarde lei profitul net al companiilor mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO