Bănci și Asigurări

Din 17 martie 2022 şi până pe 1 aprilie Ministerul Finanţelor vinde din nou titluri de stat Fidelis pentru populaţie: în lei, cu o dobândă de 4,75% pentru 1 an şi 5,5% pe 3 ani. În euro, cu 1,2% pe 1 an şi 1,6% pe 2 ani. Finanţarea ajunge la Bursa de la Bucureşti

Din 17 martie 2022 şi până pe 1 aprilie Ministerul...

Autor: Liviu Popescu

16.03.2022, 12:17 11962

De joi, 17 martie 2022 şi până pe 1 aprilie 2022, statul român – prin Ministerul Finanţelor, vinde titluri de stat Fidelis către investitorii persoane fizice, două finanţări fiind denominate în monedă naţională, iar două în euro, arată datele din Monitorul Oficial.

Astfel, pentru finanţarea în lei pe 1 an MFP plăteşte dobânzi de 4,75% pe an (scadenţa aprilie 2023), iar pentru cea pe 3 ani o dobândă de 5,5% pe an (scadenţa în aprilie 2025).

De asemenea MFP vinde şi titluri de stat Fidelis denominate în euro cu o dobândă de 1,2% pentru cele pe 1 an (scadenţa aprilie 2023) şi 1,6% pentru cele pe doi ani (aprilie 2024).

Ulterior închiderii perioadei de subscriere, titlurile Fidelis ajung la Bursa de la Bucureşti, la fel ca precedentele emisiuni. MFP vinde Fidelis către populaţie din vara lui 2020, sumele atrase de la micii investitori mergând spre acoperirea deficitului.

Titlurile de stat vor fi oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente şi nerezidente, cu excepţia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Sindicatul de intermediere este format din: BT Capital Partners (lider al consorţiului format din BT Capital Partners şi BT) — în calitate de lead manager al Sindicatului de intermediere şi intermediar, BT — în calitate de Grup de distribuţie, Alpha Bank — în calitate de intermediar, BCR — în calitate de intermediar şi BRD — în calitate de intermediar.

Valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 lei şi, respectiv, 1.000 euro, reprezentând contravaloarea unui număr de minimum 50 de titluri de stat denominate în lei la preţul de emisiune pentru emisiunea în lei şi, respectiv, a unui număr de minimum 10 titluri de stat denominate în euro la preţul de emisiune pentru emisiunea în euro.

În cazul în care o subscriere este pentru mai puţin de 5.000 lei aferentă titlurilor de stat denominate în lei sau 1.000 euro pentru titlurile de stat denominate în euro, o astfel de subscriere va fi invalidată.

Sumele achitate de investitori, aferente subscrierilor în lei, vor fi returnate acestora după deducerea comisioanelor bancare privind această plată, în maximum 5 zile lucrătoare de la data decontării.

Pentru returnarea sumelor de bani, comisioanele vor fi suportate de investitori, mai puţin în cazul în care sumele sunt returnate de BT Capital Partners în conturi deschise la BT, de BRD în conturi deschise la BRD sau de Alpha Bank în conturi deschise la Alpha Bank.

În cazul investitorilor cu contracte valide de servicii de investiţii financiare, în cazul emisiunilor atât în lei, cât şi în euro, se aplică prevederile referitoare la neexecutarea ordinelor din contractul de servicii de investiţii financiare încheiat cu investitorii.

Subscrierile realizate în conformitate cu termenii acestei oferte sunt irevocabile​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO