Bănci și Asigurări

2.000 de angajati temporar au iesit din banci si asigurari

22.05.2009, 00:00 26

Aproximativ 2.000 de contracte pe durata determinata din banci si companiile de asigurari, care au incetat in ultimele luni, nu au mai fost reinnoite de angajatori, spune Paraschiv Constantin, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci.
"Angajari nu se mai fac, planurile de recrutare au fost inghetate in toate companiile, iar contractele pe durata determinata nu se mai prelungesc. Vorbim de aproximativ 2.000 de contracte pe durata determinata la nivelul intregului sistem financiar care au incetat de la inceputul acestui an si nu au mai fost reinnoite", precizeaza Constantin.
Cele mai multe contracte pe durata determinata din sistemul financiar sunt incheiate pentru vanzatorii de credite sau agentii de asigurari.
Pe piata circula informatii neoficiale de cateva luni cu privire la planuri de restructurare ale mai multor jucatori din sistemul bancar.
Datele Bancii Nationale indicau la sfarsitul anului trecut intrarea pe o usoara panta descendenta a numarului de salariati din sistemul bancar, pentru prima data in istoria ultimilor ani. Astfel, bancile din Romania au incheiat luna decembrie cu 71.600 de salariati, cu 360 mai putin decat in noiembrie, cand numarul acestora era de 71.980 de oameni.
Constantin spune ca angajatorii din zona financiara nu au redus salariile si nu au demarat procese profunde de restructurare. "Nu s-a umblat la salarii, ba chiar au fost operate unele majorari, destul de mici, care sa acopere rata inflatiei. Singura restructurare de amploare este cea demarata de Ardaf."
Asiguratorul va renunta la aproximativ 150 de salariati, iar 500 de agenti de vanzare angajati cu carte de munca ar putea deveni colaboratori ai companiei prin transformarea lor in persoane fizice autorizate.
Angajatii din banci au fost cel mai bine platiti din economie in luna martie a acestui an, potrivit datelor Institutului National de Statistica, cu un salariu mediu net de 3.527 de lei (840 de euro).
Presedintele federatiei sindicale spune ca se asteapta ca in urmatoarele luni contextul de pe piata muncii in sistemul financiar sa se inrautateasca. "Din informatiile pe care le avem, nu s-au inregistrat venituri spectaculoase in primul trimestru nici in banci, nici in companiile de asigurari. Ne asteptam la situatii mai dificile in lunile urmatoare."
Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci reprezinta salariatii din BRD, Raiffeisen, Bancpost, UniCredit, Romexterra, Asirom, Asiban, Ardaf si BCR Asigurari, care grupeaza aproximativ 25.000 de angajati, din care 12.000 sunt membri de sindicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO