Bănci și Asigurări

2.664 de agenti sunt gata sa vanda pensii facultative

18.05.2007, 20:17 11

Vanzarea produselor de pensii facultative va incepe cu cei 2.664 de agenti de marketing special autorizati in acest scop, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In prezent, doar trei companii pot incepe sa vanda pensii facultative (pilonul III): ING Asigurari de Viata (cu 2005 agenti de marketing), Aviva Romania (cu 611 agenti) si Allianz-Tiriac Pensii Private (cu 48 de agenti), fiecare avand autorizat cate un fond de pensii facultative. Deocamdata, prim-planul fortei de vanzari il au cei de la ING Asigurari de Viata, care au reusit sa-si autorizeze la timp intreaga forta de vanzari din asigurarile de viata.
Pe locurile doi si trei se situeaza Aviva, respectiv Allianz-Tiriac, pentru care Comisia nu a dat inca unda verde la autorizarea intregii forte de vanzari.
Si aceste doua companii mizeaza pe cateva mii de agenti de marketing la vanzarea pensiilor facultative: aproximativ 2.000 in cazul Aviva si 3.000 in cazul Allianz-Tiriac, niveluri ce vor fi probabil atinse pana la finele lunii, prin autorizarea agentilor de catre CSSPP.
Cu alte cuvinte, vanzarea pensiilor facultative debuteaza cu doar o treime din agentii de marketing anuntati initial, ceea ce ar putea intarzia cursa pentru clienti pe aceasta piata.
Desi fiecare din cele trei companii are dreptul sa vanda pensii, abia la sfarsitul lunii numarul de clienti adunati va incepe sa devina semnificativ.
Prin pensiile facultative pot economisi toti cei care au varste de pana la 52 de ani, cu conditia realizarii unor venituri de natura salariala (nu trebuie sa fie neaparat angajati, ci doar sa obtina venituri stabile). Contributia lunara in acest ssitem nu poate depasi 15% din veniturile brute realizate, conform legii.
Pe langa cele trei companii, inca trei se pregatesc sa lanseze aceste produse financiare pe piata. BCR Asigurari de Viata asteapta unda verde de la Comisie pentru autorizarea primului sau fond de pensii facultative, iar Raiffeisen Asset Management si OTP Garancia, care au depus cererea de obtinere a licentei de administrator, mai au de asteptat pana pot depune la autorizare prospectul primului lor fond de pensii.
Cel mai recent intrati in cursa pentru aceasta piata sunt Interamerican si Omniasig, care au depus la Comisie cererea pentru constituirea unor societati de pensii, care vor administra la comun pensiile facultative (pilonul III) si cele obligatorii (pilonul II). Astfel, numarul jucatorilor interesati in mod formal de pensiile facultative a ajuns deja la opt companii.
Conform estimarilor CSSPP, piata pensiilor facultative are un potential de circa 200.000 de clienti si de contributii de 40-50 de milioane de euro anul acesta.
Companiile din piata spun insa ca acest potential va putea fi valorificat doar daca numarul administratorilor va fi de cel putin 7-8, ipoteza care incepe sa prinda contur, odata cu anuntul facut de Interamerican si Omniasig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO