Bănci și Asigurări

2016 se termină în lacrimi pentru sistemul bancar italian: Italienii îşi retrag banii din bănci, iar încrederea investitorilor s-a prăbuşit

James Dimon, CEO al colosului bancar JPMorgan, cel care a proiectat şi coordonat efortul pentru salvarea Monte dei Paschi cu bani din mediul privat

James Dimon, CEO al colosului bancar JPMorgan, cel care a proiectat şi coordonat efortul pentru salvarea Monte dei Paschi cu bani din mediul privat

Autor: Bogdan Cojocaru

22.12.2016, 20:13 957

Pentru sistemul bancar italian anul se termină în lacrimi. Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume, nu mai poate fi salvată decât prin naţionalizare pentru că investitorii mari cu bani mulţi pur şi simplu nu mai au încredere în această instituţie de credit, şi nici clienţii săi. Iar investitorii mici, oameni de rând, vor fi puşi să plătească.

Unii finanţişti italieni au găsit deja un vinovat pentru eşec: James Dimon, CEO al colosului bancar american JPMorgan, cel care a proiectat şi coordonat efortul pentru salvarea Monte dei Paschi cu bani din mediul privat. Succesul unui astfel de plan ar fi demonstrat că banca poate sta şi singură pe picioare. Însă finanţiştii spun că acest plan a fost plin de calcule greşite şi erori de judecată, scrie Financial Times. Într-un final eforturile n-au făcut decât să distrugă încrederea investitorilor şi au consumat timp preţios. Persoane apropiate de JPMorgan spun că nu este vina băncii şi că de vină sunt incertitudinile politice din Italia. Unele au fost create de chiar fostul premier Matteo Renzi, şi el unul dintre proiectanţii planului pentru salvarea Monte dei Paschi.

Acţiunile băncii italiene au fost suspendate ieri de la tranzacţionare pentru că se duceau în jos prea rapid din cauza speculaţiilor că banca va fi naţionalizată. Monte dei Paschi a confirmat ceea ce a scris presa, că la planul JPMorgan de recapitalizare cu cinci miliarde de euro (ţintă impusă de BCE) a băncii cu probleme nu au vrut să participe investitori mari precum fondul de investiţii al Qatarului sau bănci din China. Banii ar fi trebuit strânşi până la sfârşitul lunii. De la începutul anului, acţiunile Monte dei Paschi s-au prăbuşit cu 87%. De asemenea, în perioada ianuarie-septembrie din depozitele băncii clienţii au retras 14 miliarde de euro, adică 11% din total, secătuind astfel rezervele de lichiditate.

Cifrele vin din statisticile BCE, care a refuzat să dea băncii mai mult timp pentru recapitalizare.

Sectorul bancar în sine nu mai este atrăgător pentru publicul italian. Valoarea obligaţiunilor bancare italiene deţinute de gospodăriile din Italia a scăzut de la 342 de miliarde de euro în 2012 la 163 de miliarde de euro la mijlocul acestui an - un declin de 52%, potrivit Bloomberg. Şi băncile din Italia şi-au redus deţinerile de obligaţiuni bancare italiene cu 33%.

Monte dei Paschi, salvată deja de mai multe ori prin intervenţia statului, a reuşit să strângă de pe pieţe prin planul de salvare al JPMorgan, care presupune şi conversia obligaţiunilor în acţiuni, doar două miliarde de euro din cinci miliarde de euro, notează La Tribune. Riscurile obligaţiunilor subordonate sunt la niveluri record. Pentru The Guardian, lipsa de interes a marilor investitori nu înseamnă decât că încrederea în Italia s-a prăbuşit.

În ultimii cinci ani, Monte dei Paschi a strâns capital de opt miliarde de euro, dar a acumulat pierderi de 15 miliarde de euro.

Spre comparaţie, în Grecia, epicentrul ultimei crize a datoriilor din zona euro, băncile au reuşit să găsească investitori curajoşi. Acum, naţionalizarea Monte dei Paschi ar fi cea mai mare din Italia începând cu anii ‘30.

Acesteia iar putea urma naţionalizările băncilor Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza. Guvernul pune deoparte 20 de miliarde de euro pentru repararea sistemului bancar. Ziarul italian Il Sole 24 scrie că salvarea Monte Dei Paschi ar putea dura două sau trei luni.

Monte dei Paschi are 40.000 de investitori mici, de retail. Aceştia vor fi obligaţi într-o primă fază să suporte pierderi când statul va interveni ñ o bombă politică. Premierul Renzi a demisionat pentru că a pierdut un referendum privind reforme constituţuionale care ar fi adus puteri mai mari guvernului.

Ce se întâmplă cu Monte Dei Paschi contează pentru că în ianuarie urmează o recapitalizare de 13 miliarde de euro a Unicredit, cea mai mare bancă italiană. Unii analişti se tem că dacă investitorii intră în panică vor răspândi frica în alte sisteme bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO