Bănci și Asigurări

3.930 de agenti de vanzare de pensii private au ramas fara autorizatie

24.12.2007, 18:08 23

Un numar de 3.390 de agenti de marketing pentru pensiile private obligatorii (pilonul II) au ramas fara aviz, fiind sanctionati astfel pentru diverse nereguli in procesul de aderare.
Dintre cei 3.930 de agenti carora le-a fost retras avizul, doar pentru 89 de agenti autorizatia de vanzare a fost anulata pe motivul suspiciunilor de frauda, potrivit datelor furnizare pentru ZF de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Administratorii afirma ca multi agenti au ramas fara aviz din cauza "neindeplinirii obligatiilor contractuale", termen care desemneaza mai multe nereguli in procesul de aderare.
Cei 3.930 reprezinta doar 1,5% din numarul total de peste 260.000 de agenti de marketing angajati pentru pensiile private obligatorii. Retragerile de aviz pentru cei 3.930 de agenti au survenit in primele trei luni de aderare la fondurile de pensii private obligatorii, adica in perioada 17 septembrie - 18 decembrie.
Cererile de retragere a avizelor pentru acesti agenti au venit din partea companiilor de administrare sau a brokerilor pentru care acestia vindeau pensii obligatorii in baza unui contract de mandat. Retragerea avizului a fost operata insa de autoritatea de reglementare si supraveghere, cea care a si acordat avizul agentilor respectivi, la startul sau pe parcursul perioadei de aderare.
Dupa primele doua luni de la lansarea campaniei, cei 2,2 milioane de clienti care si-au ales un fond de pensii in aceasta perioada au fost validati definitiv in baza de date a Casei Nationale de Pensii (CNPAS). In maximum 15 zile dupa validarea definitiva, toti cei 18 administratori au fost obligati, conform legislatiei, sa isi notifice in scris clientii pe care i-au obtinut in primele doua luni, dupa data validarii. Dupa aceste notificari, CSSPP a primit 433 de plangeri referitoare la procesul de aderare, dintre care 158 au fost inaintate organelor de cercetare penala, fiind suspecte de infractiuni de fals de semnatura si uz de fals.
Din totalul de 2,2 milioane de clienti validati in primele doua luni, cele 433 de plangeri inregistrate la CSSPP reprezinta un procent minor: practic, raportul este de o singura neregula semnalata la 5.085 de participanti validati la fondurile de pensii private.
Zilele acestea va avea loc a doua validare definitiva a numarului de clienti, dupa raportarea bilunara de luni 17 decembrie. Pe langa cei 2,2 milioane de clienti validati in urma cu o luna, inca aproximativ 700.000 de participanti vor fi validati si vor primi in curand notificari scrise de la fondul la care au aderat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO