Bănci și Asigurări

800.000 de clienti la pensiile private in ultimele 10 zile

25.01.2008, 19:03 14

Companiile de pensii private obligatorii (pilonul II) au inregistrat un varf-surpriza de vanzari in ultimele zece zile ale campaniei de aderare (7-17 ianuarie), circa 800.000 de noi clienti alegandu-si fondul de pensii in aceasta perioada, potrivit estimarilor facute pe baza ultimelor cifre avansate de liderii pietei.
Totalul clientilor se apropie astfel de 4 milioane, mult mai mult fata de estimarile fondurilor.
Numai primele cinci companii, care aveau pe 7 ianuarie o cota de piata cumulata de 82,1%, au atras in ultimele zece zile un total de aproximativ 682.000 de clienti, mult peste orice asteptari. Astazi are loc ultima raportare bilunara a numarului de clienti la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), dupa ce oficial ultimele aderari au fost semnate pe 17 ianuarie. Pana pe 7 ianuarie, 3,18 milioane de participanti aderasera la unul dintre cele 18 fonduri de pensii obligatorii.
ING, liderul pietei, cu 1,066 milioane de clienti atrasi pana pe 7 ianuarie (33,5% din piata), va raporta astazi aproximativ 255.000 de clienti noi. Allianz-Tiriac, al doilea fond ca marime, cu aproape 800.000 de clienti la 7 ianuarie (25%) va raporta astazi peste 200.000 de clienti noi, iar Generali, fondul de pe locul trei (cu peste 300.000 de clienti, adica 9,5%), va raporta astazi circa 100.000 de noi participanti.
De asemenea, Aviva, fondul de pe locul patru, raporteaza astazi 65.000 de noi clienti, iar Interamerican raporteaza 62.000. Informatiile au fost furnizate pentru ZF de catre directorii generali ai celor cinci administratori de fonduri.
"Suntem practic ingropati in actele de aderare pe care le procesam acum si le vom raporta maine (astazi, n. red.)", spune Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private. Si ceilalti administratori din top 5 s-au aratat surprinsi de avalansa de aderari din ultimele zece zile ale campaniei.
"Inca procesam actele de aderare primite pentru ultimele zile ale campaniei, speram sa terminam pana maine (astazi, n. red.)", a declarat Ioan Vreme, CEO al Generali Fond de Pensii. Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii, spune ca varful de vanzari din ultimele zile este explicat prin constientizarea obligativitatii pensiei "pe ultima suta de metri".
Crinu Andanut, CEO al Allianz Tiriac Pensii Private, spune ca o parte din acest varf este cauzata si de agenti si de brokeri, care au tinut "la sertar" o parte dintre actele de aderare semnate anterior asteptand o majorare a comisioanelor de vanzare in ultima perioada. De altfel, comisioanele de vanzare acordate agentilor au avut o tendinta crescatoare pe durata campaniei de aderare.
"Chestiunea cea mai proasta pe care ne-o arata acest varf de vanzari este ca nimeni nu cunoaste de fapt dimensiunea reala a pietei", a mai spus Andanut.
Comentand valul urias de aderari din ultimele zile, administratorii din top 3 se tem ca procentul aderarilor multiple si al invalidarilor ar putea fi acum mai mare decat de obicei, agentii alergand in ultimele zile atat dupa clientii ramasi, cat si dupa unii clienti care nu ar fi eligibili pentru pensiile obligatorii.
Cu o zi inainte de finalul campaniei de aderare de pe 17 ianuarie, Mariana Campeanu, presedintele CNPAS, estima ca numarul total de clienti la pensiile private obligatorii va fi de 4 milioane, dar dupa procedura de redistribuire aleatorie (loterie).
In conditiile acestui varf de vanzari din ultima perioada, numarul de clienti ramasi pentru redistribuirea din loterie ar putea fi mult sub asteptari, respectiv de circa 200.000, potrivit estimarilor din piata.
Varful de vanzari a fost prevazut si de restul jucatorilor din top 5. Adam Upsolewicz, CEO al Aviva Polonia, aflat in vizita in Romania la finele anului trecut, a prognozat o crestere puternica a aderarilor de pe piata romaneasca a pensiilor private in ultimele zile ale campaniei, asa cum s-a intamplat si in Polonia. De asemenea, Besim Jawad, CEO al Interamerican Pensii, afirma in ultima parte a lui 2007 ca luna ianuarie va aduce un nou val puternic de crestere a pietei pensiilor obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO