Bănci și Asigurări

Actiunile Ardaf scad in ciuda majorarii de capital

05.10.2005, 18:20 6

Actiunile societatii de asigurari Ardaf Cluj au scazut cu mai mult de 25% in ultimele zile, pana la un pret minim de 0,290 lei pe actiune, in ciuda faptului ca, in cadrul procesului de majorare de capital, actionarii pot sa subscrie actiuni la un pret de 0,1 lei, mai mic decat cotatia din piata.

La mijlocul lunii septembrie inregistrasera un pret maxim de 0,395 lei pe actiune

"Deprecierea a fost cauzata de planul de redresare financiara a companiei stabilit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor", a explicat Adrian Pop, Director General adjunct in cadrul BT Securities.

In cursul sedintei de ieri, au fost tranzactionate 230.000 de actiuni Ardaf, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 70.000 de lei noi. La ultimul pret de tranzactionare, capitalizarea bursiera a asiguratorului este de 20,9 milioane de euro (74,3 milioane de lei).

"Investitorii nu mai cumpara atat de mult pentru ca asteapta sa vada cum se va termina majorarea de capital si cum se vor rezolva problemele de lichiditate a companiei", a mai spus Adrian Pop. Jucatorii de pe piata nu vor sa cumpere actiuni la o companie despre care nu stiu sigur daca se va redresa sau nu, a adaugat el.

La sfarsitul lunii septembrie, actionarii Ardaf au hotarat dublarea capitalului social pana la 50,3 milioane de lei (14 mil. euro), ca parte a planului de redresare a companiei stabilit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Comisia a luat aceasta masura din cauza scaderii coeficientului de lichiditate si a marjei de solvabilitate a asiguratorului sub limitele legal admise. Acesti indicatori arata capacitatea companiei de a-si onora obligatiile fata de clientii si debitorii sai. Conform masurilor cuprinse in planul de redresare, Ardaf nu va mai putea subscrie riscuri cu sume asigurate mai mari de 100.000 de euro fara acordul CSA pana la majorarea efectiva a capitalului social si nu va mai putea face nici un plasament in cadrul grupului Tender fara avizul Comisiei.

Ardaf este detinuta in proportie de 70,22% de Grupul Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender. Ceilalti actionari sunt Clairmont Holdings Limited (12,63%) si alti actionari minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO