Bănci și Asigurări

Actiunile bancilor in stationare

19.05.2004, 00:00 15

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au deschis in crestere ziua de ieri la Bursa de Valori Bucuresti dupa ce banca a publicat rezultatele financiare pe primul trimestru. Cresterea nu a durat insa mult, astfel ca actiunile bancii au incheiat ziua la acelasi pret ca luni, 23.700 lei/actiune. Cotatia maxima a zilei a fost de 24.500 lei/actiune si a fost atinsa chiar la inceputul zilei. Tendinta actiunilor BRD pe parcursul zilei a fost descendenta, in ciuda cresterilor inregistrate de majoritatea actiunilor de pe piata. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiunile bancii a fost de 5 miliarde de lei.
Brokerii spun insa ca efectele rezultatelor financiare ale bancii ar putea avea un efecct pozitiv asupra rezultatelor in urmatoarele saptamani. Raportul dintre capitalizarea bursiera a BRD si profitul pe actiune anualizat pe primul trimestru (PER) este in prezent 10. "Ar fi normal ca pretul actiunilor sa creasca pana cand indicatorul PER atinge valoarea 12," spune Nicolae Ghergus, directorul execututiv al societatii de brokeraj Confident Invest.
BRD a raportat o crestere substantiala a profitului net pe primul trimestru, valoarea acestuia ajungand la 21 milioane de euro (839 miliarde de lei), cu 110% mai mare in euro fata de cel inregistrat in primul trimestru al anului trecut. Bugetul de venituri si cheltuieli al bancii pentru acest an prevede totusi o crestere de cel mult 5% a profitului net fata de 2003. Capitalizarea bursiea a BRD este de 816 milioane de dolari.
Actiunile Bancii Transilvania, au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de aproape 10 miliarde de lei. Desi au deschis sedinta de tranzactionare la un pret in crestere, actiunile Transilvania au revenit, la fel ca cele ale BRD, la cotatia din ziua anterioara: 5.850 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania este de 163 milioane de dolari.
Actiunile celorlalte doua banci cotate pe piata de capital, Carpatica si Eurom au fost suspnednate si ieri de la tranzactionare. Carpatica urmeaza sa fie transferata de pe piata RASDAQ la Bursa, iar actiunile Eurom Bank, listate pe RASDAQ sunt suspendate pentru realizarea unei majorari de capital social.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO