Bănci și Asigurări

Actiunile bancilor sunt tot mai scumpe

13.02.2004, 00:00 16

Actiunile celor doua banci cotate la Bursa au continuat sa urce si ieri, desi in randul celorlalte actiuni de pe piata a aparut o usoara tendinta descendenta. Brokerii spun ca actiunile bancilor au inceput sa para scumpe, dar cu toate acestea motive de crestere se mai gasesc.
Actiunile Bancii Transilvania au atins un nou maxim istoric la pretul de 5.700 lei/actiune, in crestere cu 3,6% fata de ziua anterioara, iar BRD a atins din nou 27.000 lei/actiune, iar cotatia de inchidere, de 26.800 lei/actiune a fost cu 1,1% mai mare fata de pretul de miercuri.
"Banca Transilvania va continua probabil politica de distribuire a actiunilor gratuite, iar pretul este influentat de estimarile privind numarul actiunilor care vor fi distribuite. Capitalizarea bursiera a bancii este destul de mare, daca se face o comparatie cu sumele vehiculate pentru vanzarea altor banci, cum ar fi Banca Tiriac sau RoBank. Actiunile Bancii Transilvania sunt insa listate, iar pretul acestora reflecta si interesul investitorilor straini fata de actiunile romanesti," este de parere Valerian Ionescu, director de operatiuni la CAIB Securities. Banca Transilvania are, de exemplu, o valoare a activelor mai mica decat a Bancii Tiriac, iar suma vehiculata pentru o eventuala vanzare a celei din urma este de 80 milioane de dolari, jumatate din capitalizarea bursiera a Transilvania.
Pe piata romaneasca de capital au intrat in ultimele luni sume importante din bani, apartinand in special investitorilor straini, iar brokerii spun ca a aparut un dezechilibru intre cererea si oferta de actiuni. "Sunt prea putine instrumente pe piata pe care investitorii le pot cumpara. Asta este una din motivatiile cresterii preturilor," spune Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Raportul dintre capitalizarea bursiera a BRD, 1,1 miliarde de dolari, si profitul anual al bancii (PER), indicator care arata cat de scumpa este o actiune a depasit 14, in timp ce in cazul unora dintre bancile cotate pe pietele externe, indicatorul este mai mic. ING se tranzactioneaza de exemplu la un PER egal cu 11. "Randamentul oferit de dividendele distribuite anul trecut de banca este de 3,5%, iar din acest punct de vedere fondurile straine de investitii pot prefera actiunile BRD unui depozit in valuta care le aduce dobanzi anuale de 1-2%. Acest calcul este insa destul de riscant in conditiile in care inflatia este inca mare din Romania, iar fluctuatiile de pe pietele valutare sunt puternice," a comentat Valerian Ionescu.
Banca Transilvania a raportat un profit brut pe preliminat de 574 lei/actiune, iar profitul pe actiune al BRD dupa primele noua luni era de 1.272 de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO