Bănci și Asigurări

Actiunile bancilor, tot mai jos

10.05.2004, 00:00 8



Actiunile bancilor cotate la Bursa de valori Bucuresti au incheiat saptamana trecuta pe aceeasi tendinta de scadere care a caracterizat si ultimele saptamani de tranzactionare.



Cele mai lichide actiuni au fost vineri la Bursa cele ale Bancii Transilvania, cu operatiuni in valoare de 28 miliarde de lei. Cotatia actiunilor bancii a incheiat saptamana la 5.600 lei/actiune, cel mai mic pret atins dupa trecerea datei de referinta pentru ultima majorare de capital. Fata de sedinta anterioara pretul actiunilor a coborat cu 1,8%, scaderea fata de ultima sedinta a saptamanii anterioare fiind de 5,7%. Banca va distribui actionarilor 0,275 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta din profitul pe anul trecut, actionarii avand si dreptul sa subscrie actiuni ale bancii la pretul de 3.500 lei/actiune, mai mic decat cotatia de la Bursa. Datele de referinta pentru ambele majorari de capital au trecut deja.



Actiunile BRD au incheiat saptamana in scadere, atingand la inchiderea sedintei de vineri un pret de 22.700 lei/actiune in scadere cu 0,4% fata de joi. De la maximul de 28.000 lei/actiune de la mijlocul lunii martie, actiunile bancii au coborat cu aproape 20%. Valoarea operatiunilor de vineri cu actiunile BRD a fost de doar 2,2 miliarde de lei. BRD va publica rezultatele financiare de pe primul trimestru, conform calendarului financiar pe acest an, peste o saptamana, fiind una din putinele societati de la Bursa care nu a publicat datele financiare de la finalul primelor trei luni ale anului. BRD estimeaza pe acest an o crestere a profitului de maxim 5% in termeni reali. La o inflatie estimata de 9% pentru acest an profitul BRD ar urma sa se situeze intre 2.570 si 2.700 miliarde de lei. Profitul net al BRD s-a cifrat in 2003 la 2.358 miliarde de lei (57,3 milioane de euro). Profitul estimat de BRD ar fi fost mai mare in acest an daca banca nu ar fi inceput sa aplice din 2004 o serie de norme contabile, parte a standardelor internationale de contabilitate (IAS), care vor deveni obligatorii pentru bancile romanesti doar incepand de anul viitor. Fara aplicarea acestor norme si fara modificarile reglementarlor Bancii Nationale si ale Ministerului de Finante, cresterea de profit estimata de banca ar fi fost de 5-10%.



Cele doua banci listate la Bursa Electronica RASDAQ, Carpatica si Eurom au fost suspendate de la tranzactionere si vineri pentru operarea unor majorari ale capitalului social. vlad.nicolaeascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO