Bănci și Asigurări

Acţiunile NBG şi Eurobank scad cu 30%, din cauza temerilor legate de naţionalizarea celor două bănci

Acţiunile NBG şi Eurobank scad cu 30%, din cauza...

Autor: Marius Oncu

08.04.2013, 12:16 1341

"Recunoaşterea că este puţin probabil să reuşească să atragă 10% din capitalul necesar de la investitori privaţi este destul de negativă, întrucât acţionarii s-ar putea trezi că deţin (participaţii, n.r.) la o bancă naţionalizată", a declarat Maria Kanellopoulou, analist la Euroxx Securities, potrivit Reuters.

Cotaţia NBG a coborât cu 30%, la 0,36 euro, iar cea a Eurobank tot cu 30%, la 0,105 euro, potrivit bursei de la Atena.

Fuziunea NBG cu Eurobank a fost suspendată, ca urmare hotărârii băncii centrale a Greciei ca cele două instituţii de credit să-şi deruleze separat procesele de recapitalizare, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară urmând să decidă dacă tranzacţia va mai avea loc.

Procedurile şi termenele pentru recapitalizrea NBG şi EFG Eurobank, precum şi a Alpha Bank şi Piraeus Bank, vor decurge conform planurilor. Toate cele patru bănci de importanţă sistemică trebuie să fie recapitalizate până la sfârşituil lunii aprilie, potrivit Băncii Greciei.

Eurobank controlează în România Bancpost, iar NBG deţine Banca Românească.

NBG şi Eurobank au informat banca centrală că probabil nu vor putea acoperi din surse private nivelul minim de 10% din capital necesar pentru a-şi păstra statutul privat, ceea ce înseamnă că fondul de stabilitate va suporta în totalitate costurile şi va deţine controlul acestora.

NBG a preluat deja 84% din acţiunile Eurobank, dar după recapitalizarea de către fondul de stabilitate, participaţia va fi diluată până la 3%, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Împreună, cele două bănci au nevoie de 15,6 miliarde de euro pentru consolidarea ratei de adecvare a capitalului la niveluri stabilite de banca centrală. Băncile elene au nevoie de fonduri după pierderile masive înregistrate din participarea în procesul de ştergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria Greciei anul trecut.

Consiliul Concurenţei a avizat în luna februarie fuziunea pe piaţa bancară din România a NBG cu EFG Eurobank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO