Bănci și Asigurări

Activele fără risc au devenit o marfă rară pe pieţele internaţionale, spre disperarea băncilor centrale

Activele fără risc au devenit o marfă rară pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2016, 20:24 795

Băncile centrale rămân fără idei şi fără active sigure prin care să-şi realizeze mult trâmbiţatele programe de ajustare cantitativă - arsenalul lor nuclear de luptă cu recesiunea şi deflaţia. Iar pieţele rămân fără dolari.

În iulie băncile europene UBS şi SEB avertizau că Banca Centrală Europeană epuizează rapid de pe piaţă obligaţiunile germane care sunt eligibile pentru programul său de achiziţii de active, potrivit Bloomberg. Aparent, activele nemţeşti sunt preferatele BCE, iar analiştii cred că instituţia îşi va schimba propriile reguli (care impun un anumit prag minim al yieldurilor sub care activele nu mai sunt eligibile pentru achiziţii) ca să poată cumpăra şi mai multă datorie nemţească. Berlinul s-a angajat să nu mai acumuleze datorie nouă.

Deocamdată, Banca Angliei (BoE) are o problemă vizibilă. Instituţia se chinuie să găsească de cumpărat suficiente obligaţiuni pentru a putea duce până la capăt noua rundă a programului său de ajustare cantitativă, soluţia sa pentru a preîntâmpina o criză economică post-Brexit. Banca s-a împotmolit în a doua zi a acestei noi runde, chiar dacă a acceptat să plătească preţuri mai mari decât cele ale pieţei, scrie Financial Times.

Articolele de presă sugerează că BoE nu a putut convinge fondurile de pensii şi companiile de asigurări să-şi vândă din obligaţiunile britanice cu scadenţe pe termen lung pe care le deţin. Noul episod de quantitative easing fusese anunţat săptămâna trecută, când instituţia a decis să-şi reducă şi mai mult dobânzile.  

Acesta este primul eşec de la lansarea programului de achiziţii de active, în 2009. Yieldurile obligaţiunilor cu scadenţele de 10 şi 30 de ani au scăzut la cele mai joase cote din istorie.

„Mulţi ne propun să le dăm obligaţiuni - Mark Carney (guvernatorul BoE) ne-a făcut o ofertă, dar încă nu le poate avea”, a afirmat pentru Bloomberg Luke Hickmore, manager de investiţii la Aberdeen Asset Management, fond cu active de 400 de miliarde de dolari. Din 2009, BoE a forat deja o treime din piaţa obligaţiunilor suverane britanice.

„Poţi înţelege de ce investitorii nu sunt nerăbdători să scape de obligaţiunile cu maturităţi mari – dacă eşti în căutare de randament, acesta este singurul loc unde te poţi duce”, spune Jason Simpson, analist la Société Générale.  „Este oarecum o surpriză că s-a întâmplat în prima săptămână a acestei operaţiuni. Dumnezeu ştie ce se va întâmpla săptămâna viitoare”.

De când BoE a pus pe pauză, în 2012, achiziţiile de titluri de stat, yieldurile obligaţiunilor s-au dus abrupt în jos pe pieţele internaţionale, spre disperarea investitorilor.

De aceea ei nu renunţă uşor la obligaţiunile cu scadenţe mari, active sigure cu randamente mai ridicate decât cele cu scadenţe mici. Titlurile pe termen lung sunt căutate în special de fondurile de pensii, presate să livreze un anumit randament.

Oligaţiunile cu scadenţe mari „sunt zona unde oamenii vânează tot ce găsesc”, explică Hickmore, de la Aberdeen.

Situaţia spune multe despre investitori. Aceştia ţin cu dinţii de obligaţiunile suverane, protecţia lor în faţa veştilor rele şi a deflaţiei, a afirmat pentru CNBC Ian Barnard, partener fondator la Capital Generation Partners.

Şi în alte părţi ale lumii se face simţită lipsa activelor sigure. În special dolarii au ajuns o marfă din ce în ce mai rară pe pieţele globale după sperietura produsă investitorilor de votul britanicilor pentru Brexit, notează Nikkei.

Costurile procurării de monedă americană cresc în condiţiile în care instituţiile financiare europene schimbă lire sterline în euro şi apoi euro în dolari pentru a investi în active sigure precum titlurile americane de trezorerie.

Între timp, băncile americane au început să perceapă riscurile pe care le aduc monedele străine cumpărate pe dolari în lumina regulilor mai stricte de pe pieţele financiare internaţionale, ceea ce înseamnă că pe piaţă ajung mai puţini dolari.

Rata de referinţă Libor (London Interbank Offered Rate) în dolari a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, atrage atenţia Bloomberg, care concluzionează că pe pieţe se acumulează forţele unei mari crize de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO