Bănci și Asigurări

Activele fondurilor de pensii s-ar putea tripla in urmatorii doi ani

Activele fondurilor de pensii s-ar putea tripla in urmatorii doi ani
15.04.2010, 23:08 28

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au incasatin martie contributii de 33 mil. euro, ajungand la active totale de724 mil. euro, iar pana la sfarsitul lui 2012 activele administratede acestea ar putea depasi 2,5 miliarde de euro.

"La sfarsitul anului estimam ca activele fondurilor de pensiivor depasi un miliard de euro, urmand ca pana la sfarsitul lui 2012sa avem peste 2,5 mld. euro in sistemul de pensii private daca serespecta calendarul contributiilor", a declarat Mircea Oancea,presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de PensiiPrivate (CSSPP).

In martie, numarul participantilor a ajuns la aproximativ 5milioane, in crestere cu 2% fata de finalul anului trecut si cu850.000 de persoane mai mult decat la debutul sistemului, in mai2008. In fiecare luna insa 1,5 milioane de persoane nu isi primescbanii in contul de pensie, iar 320.000 de participanti nu au primitniciun ban de la lansarea sistemului si pana in prezent, atatpentru ca unii angajatori nu platesc, cat si pentru ca uniiparticipanti au ramas fara loc de munca. "Am depasit pragul decinci milioane de participanti si suntem din acest punct de vederea doua tara din Europa Centrala si de Est. Piata are insa unpotential ridicat de crestere pentru ca din punctul de vedere alvalorii activelor suntem pe ultimul loc in regiune", a comentatseful CSSP.

In Polonia si Ungaria, de exemplu, fondurile de pensii privateobligatorii administrau la sfarsitul anului trecut active de 43,5mld. euro, respectiv 9,6 mld. euro. In cele doua tari sistemeleprivate de pensii au fost lansate la sfarsitul anilor '90.Fondurile de pensii private isi mentin tendinta de a investi ininstrumente cu venit fix, 65% din active fiind investite in titluride stat si circa 16% in obligatiuni corporative. In acelasi timp,si actiunile companiilor listate la Bursa au devenit un punct deatractie pentru fonduri.

"Pe masura ce trece timpul vedem ca evolutia pozitiva a pieteide capital a determinat fondurile de pensii sa investeasca tot maimult in actiuni pe Bursa, ceea ce a dus la cresterea valoriiactivelor aflate in administrare", a mai spus Oancea. Aproximativ11,5% din activele fondurilor de pensii obligatorii si 14,5% dinactivele fondurilor de pensii facultative erau investite in actiunila sfarsitul lui martie.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) inregistrau inaceeasi perioada peste 193.000 de participanti si active nete de 60mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO