Bănci și Asigurări

Adamescu redevine singurul acţionar semnificativ al Astra Asigurări

Radu Mustăţea: Până la sfârşitul anului vom scoate numele Uniqa din toată documentaţia companiei

Radu Mustăţea: Până la sfârşitul anului vom scoate numele Uniqa din toată documentaţia companiei

03.08.2010, 23:05 241

Acordul prin care grupul austriac Uniqa îi vinde înapoi omuluide afaceri Dan Adamescu pachetul deţinut la Astra Asigurări, de27%, a fost parafat, Adamescu redevenind astfel singurul acţionarsemnificativ al companiei de asigurări, a anunţat grupul austriac.La sfârşitul primului trimestru din acest an, Astra ocupa primulloc în piaţa asigurărilor, în urma vânzărilor mari de poliţe RCA(răspundere civilă auto obligatorie).

Omul de afaceri deţine 72,68% din Astra prin intermediul firmeiNova Trade, iar în perioada următoare va răscumpăra acţiunile pecare tot el le-a vândut austriecilor în 2005, valoarea tranzacţieide atunci fiind de 10 mil. euro. Iniţial, planul Uniqa era sădevină acţionarul majoritar al Astra, în vara lui 2007 fiind semnatun acord de preluare a încă 23% din compania de asigurări, acordcare în scurt timp a picat deoarece cei doi acţionari nu s-auînţeles la preţ.

Transferul pachetului de 27% va fi realizat prin intermediulBursei, Astra fiind listată pe piaţa Rasdaq.

"Până în acest moment, participaţia în compania Astra a rămaspur şi simplu o investiţie financiară, fără niciun angajamentstrategic pentru viitor. Aceasta este motivaţia pentru decizianoastră de a înapoia acţiunile noastre acţionarului principal alAstrei", a declarat Konstantin Klein, CEO al grupului Uniqa.

Dan Adamescu nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.

Uniqa va rămâne astfel pe piaţa locală cu cele două societăţi pecare le deţine integral: Uniqa Asigurări, companie din top zece, şiUniqa Asigurări de Viaţă, societate recent înfiinţată.

În urma semnării acestui acord, Astra trebuie să renunţe lafolosirea sintagmei "membră a Uniqa Group" în comunicarea cuclienţii şi partenerii. În 2006 Astra şi-a schimbat numele înAstra-Uniqa, iar în noiembrie 2008, după ce a fost clar căaustriecii nu vor deveni majoritari, Adamescu şi Uniqa au intratîntr-o puternică dispută pe tema asocierii celor două branduri înnumele firmei de asigurări.

"Până la sfârşitul anului vom scoate numele Uniqa din toatădocumentaţia companiei, dar şi din semnalistica din teritoriu de petoate cele 200 de agenţii şi sucursale. Vom avea şi o campanie deinformare a clienţilor cu privire la această acţiune", a declaratRadu Mustăţea, directorul general al Astra.

În primul trimestru Astra a înregistrat prime brute subscrise de330 mil. lei (78 mil. euro), în creştere cu 66% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO