Bănci și Asigurări

Adeverintele de salariu false au speriat bancile

07.04.2008, 14:41 90

Ingrijorate de proportiile la care a ajuns solicitarea de credite pe baza unor adeverinte de salariu false, bancile au solicitat Ministerului Muncii acces la baza de date a Departamentului de Inspectia Muncii pentru a verifica valabilitatea documentelor prezentate de clienti.
Inspectia Muncii a respins insa cererea formulata oficial de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), motivand ca este operator de date cu caracter personal, inegistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
"Dezvaluirea catre un tert a datelor prelucrate (in domeniul dreptului muncii) poate fi efectuata numai daca exista o obligatie legala a operatorului in acest sens sau daca persoana vizata a consimtit expres la aceasta dezvaluire", a raspuns Departamentul.
In aceste conditii, singura posibilitate ar fi ca ARB sa obtina sprijinul necesar promovarii unei initiative legislative in acest sens.
Asociatia considera ca sistemul bancar local se confrunta cu o adevarata problema din punctul de vedere al falsificarii de documente care atesta calitatea de salariat si implicit nivelul venitului lunar obtinut pe baza carora sunt acordate credite clientilor persoane fizice.
Mai mult, ARB vorbeste despre o intensificare a fenomenului de infractionalitate in domeniul bancar.
Bancile ar fi dispuse sa si plateasca pentru a avea acces la baza de date a Inspectiei Muncii, fiind interesate sa primeasca macar o confirmare sau o infirmare pentru fiecare caz in parte a calitatii de angajat a solicitantului de credite.
In ultima perioada, bancile se confrunta cu o crestere a restantelor acumulate de clienti, cele mai vulnerabile fiind creditele de consum fara garantii. In cazul in care astfel de credite au fost obtinute si pe baza unor documente false, bancile chiar au putine posibilitati de a-si recupera banii.
Inversarea spectaculoasa a trendului de scadere a dobanzilor incepand din toamna trecuta afecteaza inevitabil calitatea portofoliilor de credite ale bancilor, in conditiile in care costul unui credit a urcat deja si cu trei puncte procentuale.
Daca la aceasta se adauga si efectele unor fraude in crestere, bancile pot ajunge in situatia de a suporta costuri importante cu provizioane necesare acoperirii pierderilor.
Mai ales din vara anului trecut, odata cu relaxarea conditiilor de creditare, multe banci s-au concentrat pe procesul de vanzare, ajungand la cresteri importante de volume, insa nici riscurile aferente nu sunt neglijabile.
Cresterea rapida a volumelor pune la incercare eficienta sistemelor de scoring, inclusiv vigilenta functionarilor bancari in privinta documentelor false aduse de clienti pentru dosarul de credit.
De asemenea, aceeasi crestere de volume poate ascunde o majorare riscanta a restantelor, care ajung sa fie diluate intr-un total de credite mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO