Bănci și Asigurări

Administrarea şi emiterea poliţelor consumă 40% din subscrierile asigurătorilor

Administrarea şi emiterea poliţelor consumă 40% din...

Autor: Anelis Baciu

23.07.2015, 00:04 266

Cheltuielile cu emiterea şi administrarea poli­ţelor de asigurare au însumat anul trecut 3,2 miliarde de lei (719 mil. euro), adică 40% din primele subscrise, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Faţă de anul precedent cheltuielile de achiziţie şi administrare au scăzut cu circa 6%.

Asigurătorii care vând poliţe generale au înregistrat cele mai mari mari cheltuieli, de 2,5 miliarde de lei, în timp ce în cazul asigurătorilor de viaţă costurile cu emiterea şi administrarea poliţelor s-au situat la 640 milioane de lei. Costurile sunt mai mari în cazul companiilor care vând poliţe generale decât în cazul asigurătorilor de viaţă pentru că acestea au reţele de distribuţie mai mari.

Deşi s-au înscris pe un trend descendent, cheltuielile operaţionale ale asigurătorilor sunt încă departe de media europeană, care ajunge la circa 25% din primele subscrise.

Aproape jumătate din costurile operaţionale ale companiilor de asigurări generale, echivalentul a un miliard de lei, au mers pe administrarea şi emiterea poliţelor de răspundere civilă auto (RCA). Costurile pe RCA au crescut cu 3,4% comparativ cu anul precedent.

Pe de altă parte, cheltuielile cu asigurările facultative Casco s-au redus cu aproape 12% anul trecut faţă de 2013 şi au cumulat 640 milioane de lei. Pe segmentul asigurărilor de locuinţe companiile au raportat costuri operaţionale de 414 milioane de lei.

În cazul asigurătorilor de viaţă cele mai mari cheltuieli, de 464 milioane de lei, au fost cele cu emiterea şi administrarea poliţelor tradiţionale. Acest lucru era de aşteptat având în vedere că asigurările tradiţionale domină portofoliile companiilor de viaţă.

În mod paradoxal, cheltuielile asigurătorilor s-au adâncit în criză şi au contribuit şi mai mult la erodarea afacerilor, deşi multe companii şi-au ajustat reţelele teritoriale şi numărul de angajaţi. Spre exemplu, în 2008, ultimul an de boom economic, cheltuielile de achiziţie şi administrare ajungeau la 34% din subscrieri, în timp ce la finalul anului trecut ponderea a fost cu şapte puncte procentuale mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri