Bănci și Asigurări

Afacerile Alico revin pe creştere, cu un plus de 10% în patru luni

Afacerile Alico revin pe creştere, cu un plus de 10% în patru luni

Theodor Alexandrescu, CEO al Alico Asigurări: O creştere semnificativă, de 26%, au înregistrat-o asigurările de accidente şi îmbolnăvire, în timp ce subscrierile din asigurări de sănătate au urcat cu 25%.

07.07.2010, 23:24 49

Alico Asigurări (fosta AIG Life), a treia companie de asigurăride viaţă de pe piaţa locală, a înregistrat în primele patru luni ocreştere de 10% a subscrierilor, până la aproximativ 95 mil. lei(22 mil. euro), în condiţiile în care întreaga piaţă de asigurăride viaţă a urcat cu 6% în aceeaşi perioadă.

Afacerile companiei au început să îşi revină, după ce anultrecut criza le-a diminuat cu 30%, până la 200 mil. lei (47 mil.euro).

"O creştere semnificativă, de 26%, au înregistrat-o asigurărilede accidente şi îmbolnăvire, în timp ce subscrierile din asigurăride sănătate au urcat cu 25%", a declarat Theodor Alexandrescu,directorul general al companiei. El afirmă că societatea a fost peprofit în perioada ianuarie-aprilie, dar nu a precizat valoareaacestuia. În 2009 Alico a obţinut un profit net de 69,1 mil. lei(16,4 mil. euro), în creştere cu 29%.

Acţionarul majoritar al Alico Asigurări, American Life InsuranceCompany, se află în curs de preluare de către Metlife, unul dintrecei mai mari asigurători din SUA şi din lume. Vânzător este grupulAIG, iar valoarea tranzacţiei se ridică la 15,5 mld. dolari..

500 de despăgubiri pentru şomaj lunar

Directorul Alico afirmă că anul acesta a înregistrat o creşteresemnificativă a vânzărilor de asigurări de viaţă cu clauză pentruşomaj, iar daunele au urcat şi ele corespunzător. Aceste asigurărisunt cumpărate de obicei de bănci, instituţii financiare nebancare(companii de credite, de leasing) sau operatori de telefonie pentrugrupuri de clienţi şi acoperă plata ratelor (facturilor) în cazulîn care asiguratul rămâne fără loc de muncă.

În prezent, Alico are în portofoliu 450.000 de clienţi cuasigurare de viaţă care acoperă şi riscul de şomaj. Companialucrează cu Royal Bank of Scotland, RCI Leasing, TBI Credit,Raiffeisen Bank, Piraeus Bank şi Orange.

"Ne intră aproximativ 5.000 de clienţi noi pe lună la asigurareade şomaj, iar pentru 500 de clienţi plătim despăgubiri, dublu faţăde anul trecut. Despăgubirile pentru şomaj se ridică la aproximativun milion de lei (240.000 de euro - n. red.) pe lună. Cred căpenetrarea asigurărilor de şomaj va creşte anul acesta."

Prima pentru această asigurare variază foarte mult, în funcţiede riscurile acoperite de poliţă, de domeniul în care lucreazăasiguratul şi de valoarea ratelor lunare pe care le are deplătit.

De exemplu, în cazul Orange clienţii pot opta pentru o asigurarede viaţă cu componentă de şomaj care costă 1 euro pe lună şi îiacordă despăgubiri de cel mult 80 de euro pe lună în caz de şomajsau concediu medical sau de 800 de euro în caz de invaliditate saudeces, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

Pentru a primi despăgubirea pentru asigurarea de şomaj clientultrebuie să fie înregistrat la Agenţia Naţională pentru OcupareaForţei de Muncă.

În luna mai numărul şomerilor era de 702.000, faţă de 527.000 înurmă cu un an, potrivit celor mai recente date statistice. Rataşomajului a scăzut uşor în mai faţă de luna anterioară, la 7,67%,dar este în creştere faţă de acum un an, când era de 5,8%. Laînceputul anului, Alexandrescu estima că şomajul va ajunge la10%.

"Şi acum cred că orizontul de 10% este încă vizibil, nu atât dincauza majorării TVA, cât a condiţiilor economice şi adisponibilizărilor din sectorul public."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO