Bănci și Asigurări

Afacerile asiguratorului Asito Kapital au urcat cu 18%

04.03.2010, 23:06 473

Asito Kapital, companie de asigurari de mici dimensiuni,controlata de grupul petrolier rus Lukoil a incheiat anul trecut cuprime brute subscrise totale in valoare de 34,8 milioane de lei(8,3 mil. euro), cu 18% peste nivelul din anul anterior.

"Cresterea a fost posibila prin deschiderea de noi parteneriatecu brokeri de asigurare si prin consolidarea relatiilor cupotentiali furnizori de afaceri, cum ar fi societatile de leasingsau bancile. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat laasigurarea de raspundere civila generala - 80%, de bunuri - 30%,auto Casco - 30%, dar au scazut asigurarile pentru bunuri intranzit cu 30%", a declarat Marcel Pirciog, directorul general alAsito Kapital.

Cea mai mare pondere in afacerile companiei, de 33%, o detinasigurarile auto Casco, subscrierile pe acest segment fiind de 11,6milioane de lei (2,7 mil. euro). Urmeaza primele obtinute dinprimirea in reasigurare a unor bunuri (9,9 mil. lei, pondere de28%) si primele din asigurari directe de bunuri (8,1 mil. lei,pondere de 23%).

Asito Kapital a platit anul trecut despagubiri totale in valoarede 10,7 milioane de lei (2,5 mil. euro), cu 25% peste nivelul din2008.

"Linia de asigurari cu cea mai mare crestere a despagubirilor afost Casco, unde am avut o crestere de aproape de 100%, si asta dincauza mediului legislativ, si anume introducerea constatariiamiabile si eliminarea obligativitatii prezentarii la Politie. Cafapt divers, aproximativ 90% din daune au fost produse in parcare",explica Pirciog. Compania avea la sfarsitul anului trecut 20 deangajati, fata de 24 in anul anterior, si un capital social de 9,7milioane de lei, controlat in proportie de peste 99% de NorcrossInsurance Company.

Intreaga piata a asigurarilor a scazut cu 1,1%, pana la 8,84mld. lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.Pe segmentul asigurarilor generale subscrierile au urcat cu 2%,pana la 7,21 mld. lei, dar in asigurari de viata a avut loc oscadere de 13%, pana la 1,65 mld. lei.

La nivelul intergii piete de asigurari s-au platit despagubiride 5,86 miliarde de lei anul trecut, cu 26% peste valoarea din2008.

Pentru asigurari generale s-au achitat despagubiri de 5,18miliarde de lei, in crestere cu 25 procente, in timp ce sumeleplatite pentru asigurari de viata au urcat cu 37%, la 680,7milioane de lei.

De asemenea, firmele de asigurari de viata au platit 418 mil.lei clientilor care si-au reziliat politele de asigurare deviata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO