Bănci și Asigurări

Afacerile Groupama au scăzut la 170 de milioane de euro

Francezii au pierdut constant cotă de piaţă în ultimii trei ani

Autor: Ciprian Botea

23.03.2012, 00:03 422

Groupama, a patra companie din piaţa asigurărilor generale, a subscris anul trecut prime de 170 milioane de euro, cu 22 mil. euro mai puţin decât în 2010, dar ritmul de scădere al afacerilor s-a diminuat faţă de anii anteriori, în timp ce indicatorii de profitabilitate s-au îmbunătăţit.

Asigurătorul a înregistrat în 2011 o rată combinată (unul dintre cei mai importanţi indicatori din asigurări, care arată raportul dintre cheltuielile cu despăgubirile plus cele operaţionale şi veniturile din poliţe) de circa 102%, în scădere de la 105% în anul precedent, potrivit unui raport publicat de grup.

O rată combinată de peste 100% indică faptul că asigurătorul înregistrează în continuare pierderi. Grupul francez nu a publicat şi rezultatul net înregistrat de subsidiara locală anul trecut, dar în 2010 aceasta raportase a doua cea mai mare pierdere din piaţa locală a asigurărilor, de peste 50 mil. euro.

Scăderea ratei combinate se datorează aproape exclusiv reducerii ponderii cheltuielilor operaţionale cu circa trei puncte procentuale, până la 38,4% din primele brute subscrise. Francezii şi-au redus costurile inclusiv prin închideri de sucursale.

Compania a pierdut constant cotă de piaţă, iar francezii au adus la începutul anului un nou şef la Bucureşti, al treilea din ultimii doi ani şi jumătate. Groupama l-a recrutat în toamna anului trecut pe François Coste de la rivalii de la AXA pentru a-l aduce pe poziţia de director general al subsidiarei locale. El o înlocuieşte pe Sanda Nicoară, care conducea compania de numai un an şi care va reveni pe poziţia de director general adjunct.

Francezii au intrat pe piaţă în 2007, când au cumpărat cu 100 milioane de euro compania BT Asigurări, iar în primăvara lui 2008 au preluat şi Asiban în cadrul unei tranzacţii record de 350 milioane de euro. Brandul francezilor este însă pe piaţă de numai doi ani şi jumătate, cele două companii achiziţionate fuzionând de-abia în 2009 sub numele Groupama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO