Bănci și Asigurări

Fuziunea Omniasig cu BCR Asigurări a fost autorizată

Fuziunea Omniasig cu BCR Asigurări a fost autorizată

Autor: Ciprian Valentin Botea

22.03.2012, 00:04 685

Omniasig şi BCR Asigurări, controlate de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), au primit avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pentru a forma prin fuziune cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, cu afaceri de circa 280 mil. euro pe an.

Avizul CSA reprezenta ultima fază a procesului de fuziune anunţat încă din vara anului trecut, după ce acţionarii celor două companii îşi dăduseră la sfârşitul lunii trecute acordul final.

Compania rezultată va prelua denumirea Omniasig, considerată ca fiind brandul cel mai puternic, dar procesul juridic presupune absorbţia Omniasig de către BCR Asigurări. Noua societate ar putea începe să funcţioneze chiar de la începutul lunii viitoare, potrivit informaţiilor transmise anterior de cei doi asigurători.

Acţionarii BCR Asigurări au aprobat în februarie şi majorarea capitalului BCR Asigurări cu 207 milioane de lei (47,6 mil. euro) după ce anterior compania îşi redusese capitalul social cu 80 milioane de lei pentru a acoperi o parte din pierderile din anii trecuţi.

Omniasig, care ocupă locul trei pe piaţa asigurărilor generale, este evaluată, conform planului de fuziune, la 232 milioane de euro, respectiv de aproape cinci ori mai mult decât BCR Asigurări, aflată la sfârşitul anului trecutpe poziţia a şasea în clasamentul celor mai mari companii de asigurări generale.

Motivul pentru care austriecii au preferat varianta în care compania mai mare este cea absorbită este unul de ordin fiscal. Omniasig a raportat profit în mod constant, în timp ce BCR Asigurări a consemnat pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani, astfel că noua companie va plăti câţiva ani un impozit pe profit mai mic pentru a acoperi pierderile din trecut.

VIG deţine peste 99% din acţiunile Omniasig şi are o participaţie de 95,9% la BCR Asigurări. Totodată, BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, deţine 1% din acţiunile BCR Asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO