Bănci și Asigurări

Afacerile Tiriac Leasing au scazut cu 3%

01.02.2009, 17:47 19

Tiriac Leasing, una dintre cele mai mari companii de pe piata de profil, a acordat anul trecut finantari in valoare de 217,5 milioane de euro, in scadere cu 3% fata de 2007, potrivit unei estimari a companiei.

In 2007, volumul finantarilor a fost de 224 de milioane de euro, cresterea fata de anul anterior ridicandu-se la 47%. Compania este specializata pe finantari auto, care reprezinta 82% din total, restul de 18% fiind finantari pentru achizitia de echipamente.
Scaderea afacerilor de anul trecut a venit in contextul prabusirii vanzarilor de masini noi, care a afectat intreaga piata de leasing, unde finantarile pentru acest sector au o pondere de 70% in total.
Mai multe companii de leasing au inregistrat scaderi importante ale finantarilor in ultimele luni ale anului trecut, tendinta care va continua si anul acesta. Estimarile pentru acest an indica o stagnare a pietei de leasing sau, intr-un scenariu optimist, o crestere de maximum 10%.
Surse din piata sustin ca Tiriac Leasing, parte a tiriac Holdings, a fost scoasa la vanzare, insa reprezentantii companiei afirma ca nu o exista o astfel de intentie.
"Nu s-a pus problema vinderii Tiriac Leasing. Mai mult decat atat, intentionam sa crestem sinergiile intre Tiriac Leasing si celelalte companii ce apartin grupului nostru. Dezvoltarea economica si bunastarea individuala se bazeaza pe accesibilitatea la sistemele de finantare, iar Tiriac Leasing este, si din acest punct de vedere, o prezenta strategica in structura Grupului Tiriac", au spus oficialii companiei.
Pe piata locala de leasing au avut loc putine fuziuni si achizitii. Cea mai mare tranzactie din ultima perioada este preluarea Romstal Leasing de catre grupul belgian KBC, care a platit 70 de milioane de euro la inceputul lui 2007. Inainte de aceasta, in decembrie 2007, belgienii de la Fortis au cumparat Global Finance&Leasing, in cadrul unei tranzactii de 4 milioane de dolari.
Unul dintre actionarii Global Finance&Leasing era actualul ministru al sanatatii, Ion Bazac.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO