Bănci și Asigurări

Afacerile VIG au scăzut cu 5% anul trecut, la 511 milioane de euro

Afacerile VIG au scăzut cu 5% anul trecut, la 511 milioane de euro

Foto: Vienna Insurance Group, Robert-Newald

Autor: Ciprian Valentin Botea

25.01.2012, 00:05 349

Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controlează pe plan local companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă, a raportat anul trecut afaceri de 511 mil. euro din operaţiunile derulate în România, în scădere cu 4,7% faţă de 2010.

VIG nu a anunţat şi rezultatul net obţinut anul trecut, dar după primele nouă luni din 2011 raportase o pierdere de 9 mil. euro din operaţiunile locale din cauza cheltuielilor mai mari cu daunele.

România este a cincea cea mai importantă piaţă externă pentru austrieci după Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia. Scăderea primelor subscrise s-a datorat vânzărilor mai mici de poliţe non-life, segment care generează mai mult de 80% din afacerile VIG, în contextul în care companiile membre s-au concentrat anul trecut pe o restructurare a portofoliului, potrivit reprezentanţilor grupului austriac.

Veniturile din poliţe de asigurări generale ale celor trei companii care operează pe acest segment de piaţă au totalizat 410 mil. euro, ceea ce reprezintă o scădere de 7,4% faţă de 2010. VIG nu a publicat date privind afacerile fiecăreia dintre companiile controlate, dar după primele nouă luni de anul trecut cea mai mare scădere fusese raportată de Omniasig.

"Creşterea subscrierilor din poliţe de asigurare de viaţă se datorează vânzărilor efectuate prin canalul bancar", afirmă reprezentanţii asigurătorului.

BCR Asigurări de Viaţă, a doua companie din piaţa asigurărilor de viaţă, îşi vinde produsele de tip unit-linked şi index-linked clientelei VIP a BCR, cea mai mare ban­că locală după active, cu circa patru milioane de clienţi.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, primele subscrise au crescut cu 7,9% faţă de anul anterior şi au ajuns la 101 mil. euro. Dintre companiile deţinute de VIG doar Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă mai activează pe acest segment, după ce în urmă cu doi ani austriecii au vândut grupului francez AXA compania Omniasig Asigurări de Viaţă.

VIG a deţinut de-a lungul timpului şi companiile Unita şi Agras pe care le-a vândut în 2008 grupului Uniqa. Austriecii au afirmat întodeauna că vor să urmeze o strategie multibrand şi să activeze pe piaţa locală prin mai multe entităţi separate, dar anul trecut au luat decizia surprinzătoare de a fuziona Omniasig cu BCR Asigurări.

Austriecii vor să creeze prin această fuziune cea mai mare companie locală de asigurări, cu afaceri de circa 330 mil. euro. Procesul de fuziune urmează să se încheie în prima jumătate a acestui an, cele două companii aşteptând în prezent avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). VIG derulează procese similare şi în Polonia sau Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO