Bănci și Asigurări

Afirmatie-soc a presedintelui BRD: Bursa de la Bucuresti este cvasimuribunda

Afirmatie-soc a presedintelui BRD: Bursa de la Bucuresti este cvasimuribunda
18.07.2008, 00:00 32

Bursa de Valori Bucuresti este cvasimuribunda pentru ca pana acum a trait doar din iluzii, bazandu-se pe o clientela locala formata mai ales din speculatori care nu urmareau decat castiguri obtinute foarte repede, care asteptau ca piata sa creasca in fiecare zi - ceea ce nu merge la nesfarsit, si nu din investitori profesionisti, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata dupa active.
"Nicio piata financiara nu se creeaza asa. Piata au facut-o de fapt nerezidentii, care acum au plecat si gata cresterea, pentru ca speculatorii locali nu o pot sustine, asa ca toata lumea se retrage. Piata nu poate trai decat cu investitori profesionisti locali - societati de asigurari, fonduri de pensii; nu poate conta nici pe nerezidenti si cu atat mai putin pe clientela de retail. Investitorii institutionali creeaza piata, insa mai trebuie sa si aiba in ce sa plaseze banii. Nu faci o piata din 4-5 titluri lichide, iti trebuie peste 10", spune seful BRD.
Bancherul nu vede cum Bursa si-ar putea regasi suflul in conditiile in care spune ca nerezidentii specializati in investitii financiare nu mai vin pe piata.
"Bursa Bucuresti trebuie sa reflecteze asupra a ceea ce este de facut, sa se uite la costurile de listare prea mari, la simplificarea procedurilor birocratice pentru a incuraja aparitia unor noi emitenti." El da drept exemplu proiectul de internalizare a subsidiarei BRD Securities in cadrul bancii, care se prelungeste de luni de zile.
" A devenit un cosmar din cauza problemelor birocratice de la CNVM si de la Bursa."
Indicele BET a inregistrat ieri o revenire de 3,5%, dupa ce marti si miercuri Bursa a pierdut aproape 10% din capitalizare. Cea mai mare crestere de ieri, de 12%, a fost inregistrata de Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, in timp ce actiunile BRD au urcat cu 4%. De la inceputul anului Bursa a pierdut peste 40%.
Cat priveste noul val de turbulente de pe pietele externe, care a antrenat si retragerea jucatorilor de pe bursa de la Bucuresti, Gelin are mari semne de intrebare legate de consecintele pentru Romania. "Criza externa nu s-a terminat, dimpotriva, mai dureaza cel putin un an, cu consecinte imposibil de anticipat pentru Romania. Ramane de vazut ce repercusiuni vor fi, insa intrebarea capitala este daca vom avea o incetinire usoara a economiei sau una puternica."
Pe de alta parte, bancherul considera ca ar fi normala o stabilizare a dinamicii economiei dupa 4-5 ani de cresteri exceptionale. "Romania are nevoie de un pic de incetinire pentru a reveni la fundamente economice mai sanatoase."
Din discutiile cu clientii companii, Gelin spune ca se simte deja o scadere a consumului, mai ales pe zona marfurilor nealimentare. Incetinirea economiei ar urma sa antreneze si o moderare a evolutiei salariilor.
El invoca previziuni similare pentru piata bancara: in a doua jumatate a anului se va confirma tendinta de scadere a creditului de consum; cresterea creditelor in general va fi mai lenta, activitatea bancilor va incetini, iar ca o consecinta se va modera si cresterea salariilor. "Va fi o ajustare la salarii. Daca dezvoltarea bancilor incetineste, economia incetineste, aceasta se va vedea si la salarii. A fost o perioada de nebunie la capitolul salarii in banci."
Cele mai multe probleme sunt in sectorul imobiliar, unde preturile ajunsesera la niveluri absurde, duble fata de cele din Paris pe segmentul rezidential de top, afirma Patrick Gelin.
"Era ceva de-a dreptul aiuritor, care nu putea dura, mai ales ca au aparut probleme de finantare, accesul dezvoltatorilor la fonduri fiind din ce in ce mai dificil."
Pe de alta parte, bancherul remarca o crestere a ponderii creditelor neperformante in sistem, insa sustine ca situatia difera mult de la o banca la alta. "La clientii companii nu am vazut deocamdata semne de dificultate la rambursarea creditelor. Mai mult, nu stiu niciun mare investitor venit pe piata care sa puna la indoiala continuarea proiectelor pentru ca ei gandesc pe termen mai lung, spre 2015."
Referindu-se la proiectul BNR de inasprire a regulilor privind acordarea creditelor de retail, Gelin afirma ca BNR trebuie sa aiba o abordare focalizata acolo unde apar problemele, nu sa trateze bancile global.
"De ce sa fie penalizate toate bancile doar pentru ca exista unele cazuri cu portofolii de credite mai riscante. Sunt banci care isi administreaza bine riscurile, iar altele mai putin bine. La BRD calitatea portofoliului de credite nu s-a degradat. Cred ca BNR trebuie sa se uite mai atent pe piata."
Seful BRD afirma ca respecta politica BNR de incetinire a creditului de consum, insa spune ca problema tine de mijloacele prin care banca centrala incearca sa o aplice, mijloace care trebuie sa fie usor de aplicat in practica si transparente.
"Am facut mai multe propuneri pentru BNR pe care le vom discuta astazi la ARB." Marti ar urma sa aiba loc o intalnire a bancherilor cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu pentru discutarea observatiilor stranse la ARB.
Desi anticipeaza o incetinire a activitatii sectorului bancar in a doua jumatate a anului, Gelin nu-si face probleme in privinta rezultatelor financiare ale BRD pe 2008. Mai dificila se arata constructia bugetului pe 2009, din cauza incertitudinilor de pe piata.
"Nu imi fac griji in privinta rezultatelor BRD pe 2008, profitul va avea in mod sigur o crestere cu doua cifre, insa pentru bugetul 2009 ne lovim de o aglomeratie de incertitudini - inca nu stiu ce ipoteze sa folosim pe cresterea economica, pe cursul de schimb. In mod sigur, ne asteapta o anumita incetinire."
Gelin afirma ca in mod cert exista o dependenta a bancilor locale fata de bancile-mama prin prisma asigurarii lichiditatilor necesare, dar si finantarile acordate de acestea vin la un anumit pret, care a crescut in ultimul timp.
"Din acest motiv nu sunt probleme de lichiditate si nu este de conceput ca filialele din Romania sa fie abandonate."
Totusi, el spune ca bancile universale care nu trec cu cota de piata de 4 - 5% sunt foarte greu de rentabilizat.
"Este obligatoriu sa investesti peste 50 mil. euro in fiecare an, iar pentru aceasta trebuie sa si castigi suficient. Daca nu vinzi destul, devine tot mai greu. Este foarte dificil acum in Romania sa urci de la o anumita cota de piata incolo construind o afacere durabila si cu o profitabilitate corecta. Sacrificarea rentabilitatii de dragul cotei de piata ajunge sa coste intr-o buna zi. Cine are pretentii de rentabilizare trebuie sa vizeze cote de piata de 8-10%, insa acolo nu este loc pentru toata lumea. In grupul Societe Generale avem filiale cu 4 - 5% si le este destul de greu."

Ce crede Gelin

Criza externa mai dureaza cel putin un an, cu consecinte imposibil de anticipat pentru Romania

Intrebarea capitala este daca vom avea o incetinire usoara a economiei sau una puternica

Ar fi normala o stabilizare a dinamicii economiei dupa 4-5 ani de cresteri exceptionale

Consumul scade, mai ales pe zona marfurilor nealimentare

Nu stiu niciun mare investitor venit pe piata care sa puna la indoiala continuarea proiectelor pentru ca ei gandesc pe termen mai lung, spre 2015

Cele mai multe probleme sunt in sectorul imobiliar, unde preturile ajunsesera la niveluri absurde, duble fata de cele din Paris

Cresterea creditelor va fi mai lenta, iar activitatea bancilor va incetini

Se va modera cresterea salariilor, iar o ajustare va aparea si in sectorul bancar: se incheie o perioada de nebunie

Creste ponderea creditelor neperformante in sistem, insa situatia difera mult de la o banca la alta, iar pe zona corporate inca nu se intrevad probleme

BNR trebuie sa aiba o abordare focalizata acolo unde apar problemele, nu sa trateze bancile global

Nu imi fac griji in privinta rezultatelor BRD pe 2008, insa pentru bugetul 2009 ne lovim de o aglomeratie de incertitudini - nu stiu ce ipoteze sa folosim pe cresterea economica, pe cursul de schimb

Bancile care nu trec cu cota de piata de 4-5% sunt foarte greu de rentabilizat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO