Bănci și Asigurări

Agitatia din Europa a urcat tranzactiile valutare de la Bucuresti la 32,4 mld. euro

Agitatia din Europa a urcat tranzactiile valutare de la Bucuresti la 32,4 mld. euro
18.05.2010, 23:35 15

Dealerii au tranzactionat in aprilie 32,4 miliarde de euro pepiata valutara de la Bucuresti, cu 10% mai mult decat in aceeasiluna a anului trecut, impulsionati de cresterea importurilor si aexporturilor si de agitatia de pe pietele internationale. Volumulmediu zilnic a depasit astfel 1,62 miliarde de euro, fata de 1,38miliarde de euro in martie, potrivit datelor BNR.

Tranzactiile valutare au atins astfel un record al ultimului andupa au crescut pentru a doua luna consecutiv, dar volumele sunt incontinuare mult scazute comparativ cu 2007 sau 2008. Mai mult,analistii spun ca nu este foarte clar daca tendinta de crestere atranzactiilor va continua si in lunile urmatoare.

"E greu de spus daca s-a instalat o tendinta de crestere petermen lung. Cert este ca volumele comerciale sunt in cresterepentru ca la fel sunt si importurile si exporturile. Pe piatainterbancara sunt insa in continuare fluctuatii, iar volumul mairidicat din aprilie vine in contextul unei perioade mai agitate pepietele internationale", considera Ionut Dumitru, economistul-sefal Raiffeisen.

In perioada ianuarie-aprilie, dealerii au tranzactionat 119,2miliarde de euro, in scadere cu aproape 11% fata de perioadasimilara a anului trecut, avand in vedere ca in ianuarie 2009tranzactiile au depasit 40 de miliarde de euro.

Varful istoric, de peste 59 de miliarde de euro (adica o mediezilnica de 2,57 mld. euro), a fost stabilit in octombrie 2008, candspeculatorii straini au lansat un atac asupra leului. Acum,speculatorii nu mai sunt interesati de piata locala, in conditiilein care BNR se asigura ca volatilitatea cursului este sca­zuta siacestia nu mai intrevad oportunitati de profit.

Dealerii confirma activitatea sca­zuta de pe piata comparativ cuanii trecuti, mai ales in ceea ce priveste tranzactiile euro-leu."Pe cotatia euro/leu nu mai este activitate deloc. Doar inchidem inpiata operatiunile realizate cu clientii, pozitii nu se mai iau maimult de 5-10 milioane de euro. Este nesemnificativ fata de ce selucra in anii trecuti", a comentat dealerul unei banci.

Una din explicatii sta si in reducerea drastica a limitelor detranzactionare intre banci (valoarea expunerii pe care o banca opoate avea fata de o alta banca, stabilita ca procent dincapitalurile proprii). Dupa socul din toamna lui 2008 grupurileinternationale au decis sa reduca expunerile fata de altecontrapartide pentru a reduce riscurile, politica fiind aplicata sisubsidiarelor locale.

Inca un val de taieri de limite a venit in aceasta primavara,cand problemele financiare ale Greciei au tulburat pietele. BNR s-aimplicat in restabilirea limitelor, in conditiile in careajustarile recente riscau sa marginalizeze bancile cu actionariatelen. Chiar guvernatorul Mugur Isarescu le-a cerut trezorierilorbancilor sa isi revizuiasca politicile, insa de multe ori deciziilesunt luate la nivel de grup si sunt greu de schimbat.

In aprilie, cursul mediu de schimb s-a situat la 4,1276 lei/europentru ca in prezent sa urce pana la 4,1878 lei/euro.

"Daca ne uitam la volumele tranzactionate si la nivelul rezerveivalutare a Bancii Nationale, este clar ca aceasta nu va avea nicioproblema in a controla piata daca va fi nevoie de acest lucru", aprecizat Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO