Bănci și Asigurări

AIG Romania si-a majorat profitul pentru ca a subscris mai mult risc

24.12.2004, 00:00 16



Compania de asigurari AIG Romania a avut in 2004 un profit net de 3,1 milioane $ conform standardelor americane de contabilitate, fata de 1,7 milioane $ anul anterior, la prime brute subscrise in crestere cu 18%, pana la 17,5 mil. $. In euro, primele au crescut cu 10%, pana la 13,5 mil. euro.



Anul 2004 s-a incheiat deja pentru AIG Romania, intrucat societatea raporteaza bugetul de venituri si cheltuieli catre firma-mama intre 1 decembrie si 30 noiembrie.



"Am facut profit mai mare pe aproape toate liniile de business pentru ca am avut o subscriere mai buna a riscului, am facut retentii mai mari. Din punct de vedere al primelor brute subscrise, suntem in linie cu bugetul prognozat", a explicat Mihnea Tobescu, directorul general al companiei.



Cand o companie de asigurari cedeaza risc in reasigurare, cedeaza si o parte din prima, veniturile ramand doar din comision.



Din punct de vedere al segmentelor de business, Tobescu spune ca a fost o crestere buna a produselor financiare - polite de raspundere a bancherilor sau a managementului de top. Compania nu face asigurari de neplata a creditelor.



Cea mai mare pondere in primele brute subscrise au avut-o asigurarile de property (incendiu si alte daune la bunuri), care au avut o crestere de doar 6%. In schimb, asigurarile mari de property, asa numitele "energy" - adica asigurari pentru mari obiective industriale, combinate chimice sau rafinarii au crescut cu 16%.



Cea mai mare rata de crestere, de 95%, au avut-o primele subscrise din asigurari de cargo maritim (pentru marfuri transportate pe nave), dar Tobescu afirma ca in acest caz "baza este prea redusa" pentru a fi semnificativa cresterea.



Politele de accident si sanatate au avut o crestere de 34%, pana la 1,13 mil. $, iar cele de raspunderi au crescut cu 14%, pana la 0,66 milioane $.



"Primele sunt inca extrem de mici pe acest segment (de raspunderi - n.red) in Romania, pentru ca nu au fost inca daune majore", afirma Tobescu.



De altfel, multi asiguratori romani sunt de parere ca cei pagubiti intr-un mod sau altul nu au inca exercitiul de a-si cere in instanta drepturile pentru a fi despagubiti, asa incat piata asigurarilor de raspundere este foarte redusa, fata de ceea ce se intampla in tarile dezvoltate.



AIG Romania are printre clienti in principal societati multinationale, dar reprezentantii sai afirma ca in ultima perioada s-au inmultit printre clienti mari societati cu capital romanesc. Compania are doar 16 angajati.



AIG, cea mai mare societate de asigurari si servicii financiare din lume din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, mai are o sucursala pe piata romaneasca a asigurarilor, AIG Life, acum a treia companie de asigurari de viata, precum si un fond de investitii, AIG New Europe Fund.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO