Bănci și Asigurări

Al doilea an consecutiv de pierdere la BCR Asigurari: - 13 mil. euro

Al doilea an consecutiv de pierdere la BCR Asigurari: - 13 mil. euro
24.05.2010, 23:40 27

BCR Asigurari, una dintre cele mai mari companii de pe piatalocala de profil, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 55,5milioane de lei (circa 13 milioane de euro), de aproape zece orimai mare decat cea inregistrata in 2008, potrivit raportului anualpublicat de companie.

Astfel, veniturile totale ale asiguratorului controlat deaustriecii de la Vienna Insurance Group au fost de 778,3 milioanede lei (184 mil. euro), in timp ce cheltuielile totale s-au ridicatla 833,8 milioane de lei (197 mil. euro).

Compania a trecut astfel prin al doilea an consecutiv depierdere, in conditiile in care inainte de 2008 a avut ani cuprofit.

In2009 BCR Asigurari a inregistrat venituri din prime de asigurare invaloare de 594,1 milioane de lei (140,8 mil. euro), in crestere cu7%, in timp ce veniturile din activitatea de reasigurare au fost de108 milioane de lei.

Despagubirile platite de BCR Asigurari s-au ridicat la 387,6milioane de lei. Compania si-a majorat recent capitalul social cusuma de 12 milioane de euro, putin sub suma decisa la inceputulanului de actionari, de 13 milioane de euro.

Pentru 2010 asiguratorul si-a propus o majorare de 9% aveniturilor din prime si mentinerea printre primii cinciasiguratori de pe piata locala. Compania vinde numai polite deasigurari generale.

"In 2010 BCR Asigurari are ca principale obiective - inconditiile de diminuare a efectelor crizei si a unei posibilerelansari a economiei - cresterea productivitatii retelei propriicare sa conduca la o crestere de 9% (a veniturilor din prime - n.red.) fata de 2009 si obtinerea rezultatului financiarprevizionat", se arata in raportul anual. BCR Asigurari estecondusa de Mihai Tecau, care ocupa pozitia de presedinte aldirectoratului. La sfarsitul anului trecut compania avea un grad desolvabilitate de 1,03 si un coeficient de lichiditate de 1,15.

Acesti doi indicatori arata capacitatea companiei de a face fataobligatiilor fata de terti, in special platii de daune catreasigurati. Valoarea minima stabilita de legislatia in vigoarepentru acesti doi indicatori este 1.

Tine banii in depozite si obligatiuni

Potrivit raportului anual, BCR Asigurari a investit anul trecutcea mai mare parte din bani in depozite bancare si titluri cu venitfix. Astfel, dintr-un total de investitii financiare de 238,8milioane de lei, depozitele reprezentau 96,3 milioane de lei, iarobligatiunile cotate si alte titluri cu venit fix - 79,1 milioanede lei.

"Societatea investeste cu precadere in depozite la diverseinstitutii financiare, in obligatiuni si titluri de stat, deci areo politica prudenta de investitii. In anul 2009 se observa ocapacitate scazuta in a reinnoi depozitele sau a efectua noiinvestitii, fapt datorat in principal volumului important de platiin ceea ce priveste programul de reasigurare", se mai spune inraportul pe 2009 al companiei.

Investitiile in terenuri si constructii au fost anul trecut de48 de milioane de lei, iar cele in actiuni listate - de 5,6milioane de lei.

BCR Asigurari este una dintre cele mai mari companii de pe piatade profil, achizitionata de Vienna Insurance Group in 2008,impreuna cu BCR Asigurari de Viata, valoarea totala a tranzactieifiind de 244 de milioane de euro. Vanzatorul a fost grupul austriacErste, proprietarul BCR, cea mai mare banca de pe piata locala.Vienna Insurance Group mai detine asiguratorii Omniasig si Asiromsi este cel mai mare jucator de pe piata romaneasca de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO