Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: 20.000 de clienti la pensiile private facultative

28.11.2007, 16:52 14

ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private a depasit 19.900 de clienti pentru cele doua fonduri de pensii privat facultative (pilonul III) pe care le administreaza, au declarat pentru ZIARUL FINANCIAR reprezentantii companiei. Aceasta cifra de clienti mentine Allianz-Tiriac lider pe aceasta piata in formare, in fata ING Asigurari de Viata (care raportase 11.000 de clienti saptamana trecuta), Aviva, BCR Asigurari de Viata si OTP Garancia.
Compania are ca obiectiv sa termine anul pe primul loc pe piata pensiilor facultative, cu circa 30.000-35.000 de clienti (contracte semnate), din care 20.000 de contributori (care vor plati deja cel putin prima contributie), spune Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private.
Insa suprapunerea cu vanzarea pensiilor obligatorii (pilonul II) nu a fost benefica pentru piata pensiilor facultative, considera Andanut.
"Toata lumea este acum concentrata pe activitatile de pensii obligatorii. In acelasi timp, doar o mica parte din clientii pensiilor obligatorii au inteles deja beneficiul pensiilor facultative. Perioada urmatoare nu ne ajuta prea mult cu continuarea vanzarilor acestor produse, fiind vorba de sfarsit de an. Per total, as zice ca suprapunerea cu campania de aderare la pensiile obligatorii a avut mai degraba un efect negativ", a precizat el.
La nivelul intregii piete, vanzarile de pensii facultative se situeaza mult sub asteptarile optimiste facute in primavara acestui an, inainte de lansarea acestor produse financiare. Atat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), cat si principalele companii interesate estimau un numar de clienti de 250.000 pentru pensiile facultative si active totale de 30-40 de milioane de euro pe aceasta piata, pana la sfarsitul acestui an.
Realitatea insa a contrazis aceste estimari: la jumatatea lunii octombrie, pensiile facultative aveau 25.000 de contributori (numarul total de clienti la nivelul pietei fiind cu circa 20%-25% mai mare) si active de aproape 1,2 milioane de euro.
Pensiile facultative vor reveni in prim-plan abia in prima jumatate a anului viitor, cand industria va depasi campania de aderare initiala la pensiile obligatorii. Chiar si pana atunci, companiile de administrare spera sa inceapa vanzarile corporate la pensiile facultative. Conform legii, orice angajator poate contribui in beneficiul salariatilor sai la un fond de pensii facutlative, platind contributii in contul acestora. Practica este generalizata in multe state europene, unde angajatorii folosesc pensiile facultative platite angajatilor ca parte a pachetului de beneficii salariale.
Andanut spune ca exista discutii la nivelul industriei pensiilor facultative cu marii angajatori, care au inceput sa isi aloce bugete pentru a-si stimula in acest fel angajatii.
"Vanzarile corporate de pensii facultative au inceput deja, au loc negocieri, exista bugete alocate de catre angajatori, asa ca probabil lucrurile se vor misca in aceasta directie. Chiar si brokerii, inclusiv brokerii mari de asigurare, dau semne ca vor sa se implice in vanzarea de pensii facultative. In cazul lor insa, vor face o selectie mai riguroasa decat la pensiile obligatorii, adica vom renunta la unii brokeri care nu au performat corespunzator", a punctat el.
Oricum, spune el, cresterea pietei si a numarului de clienti pentru aceste produse nu va fi una spectaculoasa nici anul viitor.
"Va fi mai degraba o crestere lenta si anosta. Potential exista pentru aceasta piata, dar el va fi valorificat doar in timp", a conchis Andanut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO