Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: profit brut de 11 mil. euro

Allianz-Tiriac: profit brut de 11 mil. euro
23.02.2007, 19:14 11

Compania de asigurare Allianz-Tiriac a raportat pentru anul trecut un profit inainte de impozitare de 11 milioane de euro, in scadere fata de profitul inainte de impozitare de circa 12 mil. euro raportat in 2005, cand rezultatul net a fost de 10 mil. euro. Rezultatul a fost publicat ieri de catre grupul financiar Allianz, din care compania face parte.
"Profitul net pe 2006 nu a fost calculat inca, urmand sa apara diferente fata de rezultatele raportate de grup, din cauza standardelor contabile utilizate", spune Marius Onofrei, manager pentru relatii cu presa al Allianz-Tiriac.
Prin reducerea profitului comparativ cu 2005, Allianz-Tiriac a pierdut primul loc in topul celor mai profitabile companii de asigurare, in favoarea ING Asigurari de Viata, liderul pietei de asigurari de viata, care a raportat pentru 2006 un profit inainte de impozitare de 15 mil. euro.
In acelasi timp, Allianz-Tiriac a inregistrat anul trecut prime brute subscrise in valoare de 317 mil. euro, in crestere cu 33% fata de 2005. Ritmul afacerilor Allianz a fost in linie cu cresterea pietei asigurarilor, care a inregistrat anul trecut o majorare de 33,3%, pana la 1,6 mld. euro.
Allianz-Tiriac si-a pastrat astfel pozitia de lider, fiind secondata la mare distanta de Asirom, care a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 170,4 milioane de euro, dupa o crestere de doar 5%. Conform informatiilor preliminare, Allianz-Tiriac a terminat anul trecut cu o cota de piata de circa 19,7%, aproximativ egala cu cea din 2005.
Compania a reusit astfel sa-si consolideze afacerea si sa-si stabilizeze cota de piata, dupa ce pierduse un procent de 1% din piata in 2005. Cresterea afacerilor din 2006 s-a situat peste asteptarile reprezentantilor companiei, care estimau cu numai cateva zile inainte de sfarsitul anului trecut prime brute de 300 mil. euro, in crestere cu numai 25%.
De altfel, recuperarea de ritm fata de piata a fost realizata de Allianz pe ultima suta de metri a anului trecut, adica in luna decembrie, cand subscrierile au fost de 53 mil. euro, fata de media lunara de 24 mil. euro a primelor 11 luni din 2006.
Asigurarile generale ale Allianz-Tiriac au inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 292 de milioane de euro, in crestere cu 32,7% fata de 2005. In acelasi timp, segmentul asigurarilor de viata a crescut cu aproape 39%, pana la 25 mil. euro. Nici grupul, nici reprezentantii companiei nu au oferit informatii mai detaliate referitoare la businessul companiei, asteptate in cursul saptamanii viitoare.
Cea mai recenta miscare a Allianz-Tiriac a fost depunerea unei cereri de autorizare pentru intrarea pe piata pensiilor private, fiind a doua companie, dupa BCR Asigurari de Viata, care face acest demers.
"Am depus cererea de autorizare, dar acesta a fost numai primul pas", spune Crinu Andanut, directorul diviziei de pensii a Allianz-Tiriac. "Cel mai devreme vom incepe sa vindem produse de pensii peste 2-3 luni", a estimat el.
Intre timp, Allianz isi va transforma actuala divizie de pensii, condusa de Andanut, intr-o noua societate, specializata in pensii, care trebuie autorizata, la fel ca si fondurile de pensii, prospectele produselor de pensii, reteaua de distributie si instrumentele de marketing, conform reglementarilor in vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO