Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: Tarifele RCA sunt subevaluate cu 30%

20.12.2007, 18:55 37

Tarifele medii practicate pe piata la politele de raspundere civila auto (RCA) sunt "cu minim 30% sub ce ar trebui sa fie", considera Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
El spune ca tarifele RCA practicate de o mare parte dintre companiile de pe piata sunt din start stabilite la un nivel la care companiile isi asuma pierderi semnificative. Altfel spus, este vorba de tarife de dumping, din moment ce preturile sunt situate sub costurile reale (cheltuieli operationale, daune platite si o eventuala marja de castig). Aceasta situatie are loc pe piata de cativa ani, spune Constantinescu.
De exemplu, tariful mediu la RCA practicat pe piata pentru un automobil Dacia Logan (pentru o persoana fizica ce isi asigura masina pe intreg anul 2008) este de aproximativ 80 de euro. Mergand pe argumentul sefului Allianz-Tiriac, tariful mediu de pe piata ar trebui sa se situeze la cel putin 104 euro.
"De la un timp, devin din ce in ce mai pesimist. Credeam ca situatia va dura unul, doi sau trei ani si deja sunt cinci. Companii cu nume mari in spate au intrat in acest joc si pare ca nu le deranjeaza deloc pierderile masive. In aceasta situatie, eu nu mai inteleg nimic", a afirmat seful Allianz-Tiriac Asigurari.
El spune ca multe firme de asigurare practica tarife joase pentru a atrage clienti si a-si majora cota de piata, eventual in vederea vanzarii companiei. Evaluarea companiilor de asigurare ia in considerare in primul rand cota de piata si volumul de prime brute subscrise si aproape deloc profitul, afirma Constantinescu. Dilema sa este insa de ce si unele companii intrate in portofoliul unor companii semnificative pe piata europeana se mentin la tarife sub piata si isi asuma pierderi majore.
"Toti banii care intra in piata asigurarilor si despre care se spune ca sunt pentru dezvoltarea businessului sunt de fapt pentru acoperirea gaurilor si a pierderilor din urma", puncteaza Constantinescu. In ultimii doi ani, asiguratorii locali au operat majorari de capital de aproximativ 250 de milioane de euro.
Tarifele mici au si o alta consecinta: companiile isi pun deoparte rezerve de dauna foarte mici, ceea ce duce la probleme de plata, solvabilitate redusa si, in cele din urma, pierderi si nevoia acoperirii acestora prin injectii de capital. Constantinescu estimeaza ca piata ar avea nevoie de rezerve de dauna pentru RCA de inca 120-200 mil. euro, pentru a face fata daunelor reale.
Situatia tarifelor de dumping la RCA se vede cel mai des la licitatii pentru asigurarea unor flote mari de automobile, afirma el, unde preturile propuse de asiguratori variaza de obicei intre simplu si triplu, dar exista pe piata si diferente mai mari. "Deja piata incepe sa se faca de ras cu tarifele RCA. Cateodata imi este jena ca lucrez in industria asta", a mai spus Constantinescu. "Pentru piata asigurarilor, 2008 sigur nu va fi mai bun decat anul acesta", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO