Bănci și Asigurări

Analistii bancilor straine spun ca leul este atractiv pentru speculatori

Analistii bancilor straine spun ca leul este atractiv pentru speculatori

Click pentru imaginea marita

27.02.2007, 19:04 18

Investitorii speculativi in domeniul valutar s-ar putea reorienta catre Romania, a patra mare economie est-europeana, intrucat politica autoritatilor este mai putin restrictiva decat in cazul tarilor baltice sau Bulgariei, care au consiliu monetar, comenteaza analistii citati de Reuters, conform Mediafax.
"Romania are un deficit de cont curent ridicat, traverseaza o perioada de dezvoltare puternica a creditarii si banca centrala nu vrea o moneda prea puternica. Investitorii speculatori aleg probabil valute ale tarilor ale caror autoritati nu le stau in cale", a afirmat Lucy Bethell, de la divizia de strategie a Royal Bank of Scotland.
Analistii apreciaza ca Romania face parte din categoria tarilor cu risc de supraincalzire economica, iar autoritatile sunt reticente in a inaspri politica monetara, pentru a nu favoriza o apreciere prea mare a leului, cu un curs de schimb liberalizat.
In schimb, monedele din statele baltice si din Bulgaria au un curs fixat fata de euro in cadrul consiliului monetar.
Unii analisti considera insa ca speculatorii nu vor organiza un atac tintit, ci probabil o retragere generalizata de pe pietele emergente, in primavara. Tarile cu risc de supraincalzire sunt alaturi de Romania, Bulgaria, Letonia, Estonia si Lituania, potrivit Danske Bank, care a analizat 11 "indicatori ai vulnerabilitatii" pentru zece state membre UE din Europa de Est.
Motivele de ingrijorare identificate in aceste state sunt ritmul nesustenabil de crestere, sustinut de dezvoltarea puternica a consumului si a creditarii, datoria externa semnificativa, salariile in crestere, deficitul de cont curent de peste 10% din PIB si rezervele valutare scazute.
BNR detine rezerve internationale (valute plus aur) de aproximativ 23 de miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, plasamentele nerezidentilor in depozite bancare in lei se ridica la echivalentul a 1,7 miliarde de euro.
Plasamentele in titluri de stat sunt reduse, in conditiile in care Finantele nu au emis astfel de instrumente in 2006, insa ultimele luni au adus o crestere a portofoliului de obligatiuni corporatiste in lei emise pe pietele internationale.
"Analizand regiunea central si est-europeana, devine evident ca supraincalzirea este o situatie tot mai des intalnita in zilele noastre", potrivit Danske.
Cu un an in urma, inceputul declinului economiei Islandei a reprezentat un semnal de alarma pentru traderii interesati sa obtina randamente inalte peste tot in lume, fara a lua in calcul riscurile economice.
Unii analisti comenteaza de atlfel ca, in locul unei ofensive a jucatorilor speculativi, o retragere cu caracter sezonier a investitorilor de pe pietele emergente este un scenariu mult mai probabil.
"O criza de mica amploare in Letonia ar putea fi doar scanteia care sa anunte o corectie mai mare pe pietele emergente, corectia aproape anuala de primavara", a afirmat economistul Bear Stearns.
Intre timp, BNR continua politica de sterilizare partiala a lichiditatilor, in incercarea de a mentine dobanzile pe piata monetara la niveluri neatractive pentru speculatorii straini.
Dobanzile pe piata monetara au urcat spre nivelul de 8% pe an inclusiv pentru scadentele scurte, desi BNR a sterilizat din nou doar un sfert din leii in exces.
La licitatia de ieri BNR a atras depozite pe o luna in valoare de doua miliarde de lei (592 milioane de euro), la o dobanda de 8% pe an. Cele 21 de banci comerciale care au participat la licitatie au inaintat oferte totalizand opt miliarde de lei. Banca centrala a sterilizat astfel numai sumele care au intrat in piata la sfarsitul saptamanii trecute, in urma ajungerii la maturitate a unor depozite mai vechi.
Desi pe piata au ramas lichiditati in exces dealerii au ezitat sa micsoreze dobanzile, in conditiile in care tocmai a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii iar sfarsitul de luna aduce in mod traditional si o cerere mai mare de fonduri din partea companiilor, pentru efectuarea de plati.
De asemenea, Ministerul Finantelor a anuntat ca va organiza joi o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni pe cinci ani in valoare de 1,5 miliarde de lei. Pe piata valutara de la Bucuresti cotatiile au continuat sa oscileze intr-o banda ingusta. Euro a inceput ziua la 3,3730/3,3750 lei, usor sub nivelul inchiderii de vineri. Pe parcursul zilei s-a simtit o usoara presiune la cumpararea de valuta, astfel ca euro a urcat pana la un varf de 3,3785 lei pentru un euro.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3786 lei pentru un euro, cu 0,15 bani peste nivelul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO