Bănci și Asigurări

Analiştii UniCredit: Deficitul de cont curent în primele nouă luni a urcat cu 45% faţă de aceeaşi perioadă din 2016

Analiştii UniCredit: Deficitul de cont curent în...

Autor: Ştefan Stan

21.11.2017, 17:10 403

România a înregistrat un deficit de cont curent de 4,2 miliarde de euro în primele nouă luni din 2017, în creştere cu 45% faţă de perioada corespunzătoare din 2016.Deficitul de bunuri s-a lărgit la 8,2 miliarde de euro, o creştere cu 26,2% de la an la an, în primele 9 luni. Exporturile şi-au păstrat ritmul alert, cu o creştere de 9,6%, în timp ce importurile au înregistrat o expansiune şi mai pronunţată, de 12% yoy (de la an la an), potrivit unei analize a UniCredit.  

Deteriorarea balanţei comerciale a fost subliniată şi în minuta celei mai recente şedinţe a BNR ca un propulsor important din spatele fluctuaţiilor pe piaţa valutară. Politicile fiscale pro-ciclice mai puterice decât erau anticipate au alimentat cererea internă şi, având în vedere că capacitatea internă de producţie nu a reuşit să se acomodeze creşterii cererii, s-a extins şi valoarea importurilor.

Cel mai probabil vor fi necesare măsuri structurale mai degrabă decât politici monetare pentru a balansa deficitul comercial.  

Serviciile au înregistrat un surplus de 0,7% yoy, decelerând pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în care la sfârşitul lunii iunie era un plus de 5,6%.

În termeni de dinamică, surprlusul pe partea de servicii a fost în principal susţinut de expansiunea pe partea de producţie, în timp ce transportul, IT&C au înregistrat valori mai reduse decât anul trecut, respectiv -1,2% şi -3,3% yoy.

Venitul secundar a scăzut cu 10,4% yoy, în condiţiile în care creşterea de 29,7% a transferurilor private nu a reuşit să devanseze scăderea abruptă a transferurilor către guvern din aceeaşi perioadă.

Dinamica veniturilor primare a arătat o un flux net de 3,6 miliarde de euro, în principal datorită profiturilor generate de multinaţionale, +2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile străine directe au crescut cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,3 miliarde de euro, veniturile reinvestite reprezentând cel mai important contributor, în timp ce împrumuturile dintre companii au înregistrat o valoare pozitivă de 114 milioane de euro.

UniCredit se aşteaptă la un deficit de 3,5% din PIB anul acesta, faţă de 2,1% anul trecut, în principal din cauza deteriorării balanţei comerciale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO