Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică Banca Transilvania: Creditarea privată va creşte în următorii ani, dar ritmul se va tempera treptat în următoarele trimestre

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică...

Autor: Roxana Rosu

16.05.2018, 11:31 157

Creditarea privată va creşte în următorii ani, cu o medie de 3,9% în 2018, 2,2% în 2019 şi 0,2% în 2020, ritmul temperându-se totuşi treptat în următoarele trimestre, pe măsură ce ciclul economic ajunge la maturitate, iar mixul de politici publice se echilibrează, cu impact pe costurile de finanţare, apreciază Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică Banca Transilvania.

În opinia lui, performanţa finaciară a sectorului bancar se va consolida în perioada următoare, având în vedere creşterea economiei reale, ciclul monetar post-criză şi stabilizarea ratei de credite neperformante.

Pe de altă parte, se observă acumularea anumitor riscuri legate de dinamica economiei şi a sectorului financiar european, maturitatea ciclului post-criză şi de incertitudinile mixului de politici care vor influenţa costurile de finanţare, dar şi provocări generate de revoluţia digitală, segmentul fintech şi reglementări.

Soldul creditului neguvernamental a crescut la finele lunii martie cu 6,1% faţă de perioada similară a anului trecut (1,1% în termeni reali), la 236 miliarde lei, pe seama majorării cu 15,9% a componentei în lei (10,5% în termeni reali) şi a diminuării cu 7,7% a celei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 9,8%).

Creditarea populaţiei a crescut cu 23%, la 84 miliarde lei, pe segmentul creditelor în lei, în timp ce pe segmentul în valută s-a înregistrat o scădere cu 11,3%, la 40,5 miliarde lei.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO