Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Consumul este în accelerare, investiţiile în revenire, dar creşterea costului cu forţa de muncă este nesustenabilă

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Consumul este în...

Autor: Roxana Rosu

06.09.2017, 10:13 236

Consumul populaţiei a accelerat în al doilea trimestru al anului la 8%, faţă de perioada similară din 2016, iar investiţiile productive au revenit pe creştere, cu un plus de 2,4% an/an, dar creşterea costului cu forţa de muncă este nesustenabilă, comentează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania ultimele date statistice de la INS.

Astfel, la nivelul primului semestru, PIB-ul României a consemnat un avans de 5,8% an/an, cea mai bună evoluţie din 2008.

”Costul cu forţa de muncă a crescut cu 6,63% trimestru/trimestru şi cu 19,99% an/an în trimestrul II, dinamică nesustenabilă, cu impact nefavorabil pentru competitivitatea economiei pe termen scurt şi mediu”, spune Andrei Rădulescu.

Estimările provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS) confirmă accelerarea economiei interne la 5,9% an/an în trimestrul II, evoluţie determinată de contribuţia cererii interne, susţinută de mix-ul relaxat de politici economice.

În acelaşi timp, pe piaţa monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadenţele foarte scurte: overnight la 0,31%/0,61%. Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani la 3,89%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO