Bănci și Asigurări

Angajatii de 35-45 de ani pierd trenul pensiilor private obligatorii in decembrie

Angajatii de 35-45 de ani pierd trenul pensiilor private obligatorii in decembrie

Radu Vasilescu, managerul de pensii al ING Asigurari de Viata

30.05.2007, 17:07 50

Angajatii care au intre 35 si 45 de ani si pot opta in perioada august-noiembrie pentru o pensie privata facultativa (pilonul II) isi vor pierde definitiv acest drept in luna decembrie 2007, anunta Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Conform legii, toti angajatii sub 35 de ani vor fi obligati sa contribuie la pensiile de pilon II incepand cu anul viitor, optiunea fiind deschisa si angajatilor cu varsta intre 35 si 45 de ani. Perioada de optiune pentru fondul de pensii obligatorii (pilonul II) este august-noiembrie in acest an, dupa care cei din urma isi vor pierde definitiv dreptul de a opta pentru o pensie obligatorie. Totusi, acestia vor putea in continuare sa cumpere o pensie privata facultativa (pilonul III), chiar daca vor fi exclusi din sistemul obligatoriu.
"Cei care au varsta intre 35 si 45 de ani si nu opteaza in cadrul campaniei de patru luni care incepe in august isi pierd acest drept pentru o pensie obligatorie", a confirmat Mircea Oancea, presedintele CSSPP. El spune ca sistemul este gandit pentru a oferi sanse egale, adica o perioada de optiune de patru luni, atat celor obligati sa participe (sub 35 de ani), cat si celor care pot contribui pe baze optionale (35-45 de ani).
"In acelasi timp, cei care opteaza acum pentru a intra in sistem nu se mai pot retrage ulterior", a adaugat Oancea.
Administratorii de pensii private de pe piata (deocamdata autorizati doar pentru pilonul III) spun ca niciun angajat nu ar trebui sa rateze sansa unei pensii private de pilon II, cu atat mai mult cu cat participarea la sistem nu costa nimic in plus fata de contributiile sociale deja platite la stat.
"Agentii nostri de marketing le vor explica foarte clar oamenilor ca in prezent platesc o contributie de 9,5% din salariul brut la stat, bani care sunt distribuiti catre pensiile actualilor pensionari. Ei au ocazia sa economiseasca ei insisi cel putin doua procente din acesti 9,5%, pe care sa ii aiba intr-un cont individual si pe care noi ii vom investi pentru a le obtine randamente", explica Radu Vasilescu, managerul de pensii al ING Asigurari de Viata. Astfel, in loc ca toata suma virata la stat sa mearga direct in plata pensiilor curente, o parte poate fi pastrata si investita, pentru propria pensie de peste ani, afirma Vasilescu. "Nu cred ca cineva poate refuza o astfel de ocazie", a mai spus el.
De aceeasi parere este si Corina Cucoli, director de bancassurance la Aviva, care spune ca angajatii care pot opta pentru o pensie obligatorie "ar trebui sa profite de ocazie". Banii acestora vor fi investiti timp de cel putin 20 de ani, timp suficient pentru a se obtine in final o pensie decenta, pe masura contributiilor platite, a explicat ea.
Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, estimeaza insa ca doar cel mult jumatate din cei care pot opta vor profita de aceasta ocazie. "Mizam ca pana la jumatate dintre cei cu varsta intre 35 si 45 de ani vor opta pentru o astfel de pensie", crede Andanut.
Cealalta jumatate, spune el, va ramane in afara sistemului din motive diferite, de la lipsa de informare la o incredere redusa in sistem sau la o anumita mentalitate legata de economisire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO