Bănci și Asigurări

Angajatii vor plati si singuri contributia la pensia facultativa

21.02.2008, 17:48 32

Angajatii isi vor putea plati in nume propriu contributia pentru pensia privata facultativa (pilonul III), potrivit unui amendament introdus de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) intr-o ordonanta ce modifica legea pensiilor facultative.
Amendamentul a fost aprobat ieri de Comisia de munca din Camera Deputatilor (camera decizionala in acest domeniu) si a fost inclus in Ordonanta de Urgenta 112/2007, ce va fi votata in plenul Camerei Deputatilor, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
"Este o veste buna pentru piata pensiilor facultative", a comentat Oancea, "pentru ca in curand angajatii isi vor putea plati singuri, in nume propriu, contributia la pensia facultativa". In prezent, legea inca prevede ca doar angajatorul poate retine si vira aceasta contributie, pe baza contractului de pensie facultativa incheiat de angajat cu o companie de pensii. Insa multi angajatori au refuzat anul trecut plata acestor contributii, dand vina pe sarcina administrativa suplimentara.
Daca angajatii unei firme aleg cinci fonduri de pensii facultative diferite, angajatorul este acum obligat de lege sa retina si sa vireze banii acestora catre fondurile respective, adica o sarcina birocratica in plus, reprezentata de multiplele ordine de plata necesare. Cele mai importante companii de pensii facultative au insa opinii diferite privind modificarea legislativa. "Desi acum pare o mica modificare, ea are de fapt o importanta majora. Companiile de pensii facultative va trebui sa alerge de acum dupa participanti, pentru a-i face sa-si plateasca contributia lunara, pentru ca e clar ca angajatorii nu vor mai vira plati, din moment ce acest lucru le va fi permis si angajatilor", spune Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private, care administreaza doua fonduri de pensii facultative si are cei mai multi clienti de pe piata.
"Modificarea este buna, pentru ca ea deblocheaza procesul de aderare si de crestere a pietei pensiilor facultative. Angajatorii refuzau de multe ori plata contributiei, iar acum situatia se va rezolva. In plus, este in interesul angajatilor sa isi plateasca contributia", considera Radu Vasilescu, managerul de pensii facultative al ING, care gestioneaza tot doua fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO