Bănci și Asigurări

Angela Toncescu, noul presedinte al pietei asigurarilor

29.06.2006, 20:00 216

Noul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, spune ca prioritatea ei este alinierea legislatiei care reglementeaza piata asigurarilor la directivele UE.
"Trebuie sa aliniem toate reglementarile la legislatia UE. Mai sunt lucruri de modificat, mai ales in sectorul asigurarilor de raspundere civila auto", a declarat pentru ZF noul sef al CSA.
Angela Toncescu il va inlocui pe Nicolae Crisan, care a supravegheat timp de zece ani o piata care a ajuns la 1,2 miliarde de euro anul trecut, de la 120 de milioane de euro in 1995.
Crisan a fost director general al Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare din Romania. In iunie 2001, el a fost numit presedinte la CSA, pentru un mandat de cinci ani.
"Dincolo de sentimentul firesc de regret, ma simt onorat ca mi s-a incredintat responsabilitatea de a construi si consolida o autoritate de supraveghere pentru unul dintre cele mai importante sectoare ale pietei financiare si un cadru de reglementare care sa satisfaca nevoile unei economii de piata, contribuind astfel la procesul de aderare a Romaniei la UE", a declarat Nicolae Crisan la final de mandat.
Angela Toncescu a fost presedinte al Consiliului de Administratie la Asirom, acum al doilea jucator de pe piata, in perioada 1997-2004, dupa achizitia companiei de omul de afaceri Ioan Niculae. Dupa plecarea de la Asirom, Toncescu si-a continuat activitatea la RAI Asigurari, o companie mai mica, detinuta de familia Tudor, unde a ocupat postul de director general.
Toncescu a fost propusa la conducerea CSA de PNL. "M-a propus partidul, probabil datorita realizarilor mele si a CV-ului meu", afirma Toncescu. Teodor Melescanu, senator PNL, sustine ca Toncescu a fost propusa la sefia CSA, deoarece este un "profesionist de calibru".
"O cunosc de pe vremea cand era presedinte la Asirom si am apreciat-o intotdeauna ca pe un profesionist de calibru. Atunci cand partidul a nominalizat-o, n-am avut in vedere decat criteriul profesional. Am avut si alte propuneri, dar in final a castigat doamna Toncescu", a declarat Melescanu.
Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a votat ieri noua structura a consiliului CSA, dupa ce aceasta a fost votata marti de comisiile reunite de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor.
Consiliul CSA va avea cu doi membri mai mult decat vechea formula. Noul consiliu va fi format din sapte persoane, din care un presedinte, doi vicepresedinti si patru membri. Vicepresedintii vor fi Tudor Balta, propus de PSD, si Constantin Buzoianu, propus de PD.
Buzoianu este consilierul lui Constantin Toma, presedintele Omniasig, unul din cei mai influenti oameni din industria asigurarilor. Balta este membru al CSA din decembrie 2004. Cei patru membri ai noului Consiliu al CSA vor fi Dan Constantinescu (numit de PNL), Albin Biro (UDMR), Corneliu Moldoveanu (PRM) si Aurelia Cristea (PSD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO