Bănci și Asigurări

Ardaf a iesit din administrare speciala si a raportat pierderi nete pe 2006

02.02.2007, 18:56 22

Compania de asigurare Ardaf Cluj a iesit ieri din procedura de administrare speciala impusa de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), au declarat pentru ZF surse din piata asigurarilor. Conform acestora, Consiliul CSA a dispus terminarea perioadei de redresare pe baza de administrare speciala de la Ardaf, datorita indeplinirii cerintelor formulate de Comisie la dispunerea acestei proceduri.
CSA reuseste astfel sa incheie redresarea celei de-a treia companii cu probleme din 2006, dupa Asiban si Asirom, in urma unui plan de redresare si a unei majorari de capital de 110 mil. lei (circa 33 mil. euro).
Ieri, Ardaf a raportat veniturile totale inregistrate in 2006, cel mai dificil an al companiei, de la infiintare. Astfel, compania a inregistrat venituri totale de 204,3 milioane de lei (58 de milioane de euro), in scadere cu aproape 19% fata de 2005, cand veniturile Ardaf au fost de 69,4 milioane de euro.
"Chiar daca am incheiat pe minus, cred ca Ardaf a iesit mai putin sifonata decat ma asteptam dupa perioada dificila din partea a doua a anului trecut", a declarat Radu Cocea, administratorul special al companiei, citat de Mediafax.
In 2005, Ardaf a inregistrat venituri totale de 251,6 mil. lei si un profit net de circa 0,1 mil. lei. "In privinta volumului primelor subscrise pe ambele segmente de asigurari, vom avea o situatie preliminara in cursul saptamanii viitoare", a mai spus Cocea. El a declarat pentru ZF ca Ardaf a terminat anul 2006 pe pierderi.
Ardaf a fost plasata in administrare speciala de catre CSA la jumatatea lunii iulie a anului trecut, adica acum mai bine de 6 luni. In acel moment, CSA a dictat o majorare de capital de 110 milioane de lei (circa 31 de milioane de euro), pe care societatea a reusit sa-i stranga de la actionarii sai in trei etape de majorare.
Tot in acel moment, CSA a retras aprobarea pentru managementul Ardaf, considerandu-l responsabil pentru reducerea indicatorilor de solvabilitate sub limitele minime legale.
Primele doua etape ale majorarii de capital au fost semi-esecuri, suma totala stransa fiind de aproximativ 10 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
Dupa acestea, principalul actionar al societatii, firma Tender SA (controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender), si-a redus participatia la Ardaf de la 70,69% pana la 56,19%, pentru ca nu a participat la aceste etape de majorare. Ceilalti actionari semnificativi au avut evolutii contrare: Raiffeisen Zentralbank (RZB), care detinea 10,16% din Ardaf, a ajuns la o participatie aproape dubla, de 19,93%, iar fondul Clairmont Holdings Ltd. a ramas cu doar 10,17%, fata de 12,7%, cat detinea anterior.
In a treia etapa de majorare, Tender SA a fost primul actionar care a venit cu banii, varsand peste 16,4 milioane de euro la capitalul Ardaf. Incurajati de semnalul transmis de proprietar, actionarii minoritari au subscris si ei, iar majorarea de capital a ajuns sa fie suprasubscrisa cu circa 23%, dar cele 7 milioane de euro subscrise suplimentar s-au intors in buzunarele actionarilor. Capitalul s-a majorat cu 100 mil. lei, iar Tender SA a ramas cu 56,19% din Ardaf, RZB a ajuns la o detinere de doar 7,67%, iar Clairmont - la doar 3,91%. In schimb, avocatul Daniel Voicu, de la casa Voicu& Filipescu, a ajuns la o cota de 15,87%, care valoreaza circa 7 mil. euro.
Ardaf isi va alege un nou management in cadrul unei AGA programate pentru 7 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO