Bănci și Asigurări

Asiban reduce din costuri ca sa mentina profitul sus

25.11.2004, 00:00 15



Compania de asigurari Asiban a redus cheltuielile administrative pentru a putea mentine profitul cat mai aproape de nivelul bugetat pentru anul acesta, dupa ce daunele aferente asigurarilor de credite si garantii a majorat cheltuielile companiei peste estimari.



"La prime brute subscrise suntem in plan si vom atinge anul acesta cresterea propusa de 30%, dar la profit suntem sub ceea ce ne-am propus", a explicat Mugurel Ceraceanu, directorul general al companiei.



El a explicat ca numarul de angajati nu a mai fost majorat pana la peste 700, asa cum era intentia ca urmare a extinderii activitatii, ci a ramas la putin peste 600, si nici salariile nu au fost majorate suficient de mult astfel incat oamenii sa nu fie tentati sa plece la alte companii.



"Ne-am confruntat cu plecarea unora dintre angajati - directori de agentii din anumite judete - la alte societati de asigurare", a spus Ceraceanu.



Compania si-a propus atingerea unui volum de prime brute subscrise de 47 mil. euro anul acesta (din care 10,1 milioane de euro asigurari de viata), mai mult cu 20% in euro fata de anul trecut si un profit net de 3,8 milioane de euro.



Asiban a avut in 2003 un profit net de 4 milioane de euro, la un volum total al subscrierilor din prime de asigurare de 39 milioane de euro, comparativ cu 24 milioane de euro in 2002.



Volumul de business va ramane apropiat de cel propus in planul pe afaceri anul acesta ca urmare a incheierii si altor parteneriate cu banci pentru vanzarea politelor de asigurari de risc financiar si garantii financiare.



Astfel, in plus fata de BRD-SocGen si CEC, actionarii sai, Asiban a intrat din 2004 in afaceri si cu Raiffeisen.



Compania si-a majorat afacerile cu 80% in 2003 in principal pe baza vanzarilor din aceste segment, care s-au triplat in acel an pe fondul exploziei creditului de consum.



"Din informatiile noastre, anul acesta creditarea si-a oprit motoarele", a spus Ceraceanu.



Prin contractul de asigurari de risc financiar, compania de asigurare se angajeaza ca va acoperi, contra unei prime de asigurare care poata sa ajunga si la 8% din valoarea creditului, suma restanta in cazul in care debitorul bancii nu o va mai face. Conditia esentiala de functionarea a acestei polite de asigurare este ca debitorul sa nu stie de existenta sa.



Asiban a fost in anii anteriori una dintre cele mai profitabile companii din Romania. Compania este detinuta de patru banci (BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO