Bănci și Asigurări

Asiban, sediu nou de 15 - 20 mil. euro

09.06.2008, 19:44 49

Asiban, una dintre cele mai mari companii de pe piata asigurarilor, preluata recent de grupul francez Groupama, intentioneaza sa investeasca 15 - 20 de milioane de euro in constructia unui sediu nou in Capitala.
"Cladirea va fi situata in strada Mihai Eminescu, langa actualul sediu, va avea o suprafata de pana la 12.000 de metri patrati si probabil opt etaje, depinde de cum va fi proiectata. Investitia urmeaza sa fie supusa aprobarii noului actionar", a declarat pentru ZF Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban.
Noul proprietar urmeaza sa analizeze acest proiect in toamna, dupa care asiguratorul va trebui sa obtina avizele necesare. Banii pentru aceasta constructie vor proveni din fondurile proprii ale Asiban.
"Noul sediu va avea influente din opera lui Constantin Brancusi. Intrarea principala va fi reprezentata de Poarta Sarutului, iar liftul exterior va sugera Coloana Infinitului", mentioneaza Ceraceanu.
O alta companie de asigurari, Astra-Uniqa, si-a vandut recent sediul central City Business Center pentru
30 de milioane de euro.
Acesta are o suprafata de 14.000 de metri patrati si a constituit un aport la capitalul social al Astra realizat de actionarul majoritar, Nova Trade, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu.
Asiban era a opta companie de pe piata asigurarilor la sfarsitul primului trimestru, cu prime brute subscrise de 36,6 milioane de euro, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, afacerile asiguratorului au stagnat.
Principala cauza a fost reducerea primelor brute subscrise din asigurari de raspundere civila auto obligatorii (RCA), din cauza preturilor mici practicate de alti asiguratori, care au atras astfel mai multi clienti.
Asiban si-a propus sa obtina in tot anul 2008 prime brute subscrise de aproape 703 milioane de lei (circa 195 de milioane de euro) si un profit brut de 9,9 milioane de lei (2,8 milioane de euro). Fata de 2007, afacerile companiei vor creste cu 14% daca se va atinge nivelul bugetat. Grupul francez Groupama a preluat Asiban in aprilie, valoarea tranzactiei fiind de 350 de milioane de euro, cea mai mare suma platita pana acum pentru un asigurator local. Francezii mai detin in Romania companiile BT Asigurari si OTP Garancia, preluate in decembrie trecut, respectiv februarie anul acesta, cu peste 100 de milioane de euro.
Groupama a devenit in scurt timp unul dintre cele mai mari grupuri din piata locala, alaturi de Vienna Insurance, Allianz, Generali PPF si Uniqa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO