Bănci și Asigurări

Asigurarea creditelor a triplat afacerile Garanta

21.08.2006, 21:26 34

Asigurarile de credite si garantii au dus afacerile Garanta la 39,7 mil. lei (peste 11,2 mil. euro) la sfarsitul primului semestru, in crestere cu 189% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul brut la sfarsitul lunii iunie era de 3 mil. lei (0,85 mil. euro).
Mai mult de jumatate din primele brute subscrise provin din asigurari de credite. Acestea sunt polite cumparate de banci, care, prin plata unei prime, se asigura impotriva riscului de nerambursare a creditelor. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, afacerile Garanta pe acest segment au crescut de patru ori, pana la circa 20,2 mil. lei (5,7 mil. euro).
"La inceputul anului trecut, am avut patru luni in care nu am incheiat astfel de polite", a explicat aceasta evolutie directorul general adjunct al Garanta, Daniela Grigore. Potrivit acesteia, societatea lucreaza cu Banca Romaneasca, Bancpost sau Piraeus Bank. Banca Romaneasca si Garanta fac parte din acelasi grup, National Bank of Greece (NBG). Deoarece riscurile asociate asigurarilor de credite sunt mari, Garanta cedeaza circa 95% din primele brute subscrise in reasigurare.
Pe alte segmente de piata, cresterea primelor brute subscrise a fost mai redusa. Din asigurari de incendiu si calamitati naturale, Garanta a subscris prime brute de peste 6 mil. lei (1,7 mil. euro), in crestere cu 15,3%. Pe partea de asigurari de accidente si boala, valoarea politelor vandute a fost de aproape 5,3 mil. lei (1,5 mil. euro), mai mare cu 13,2% decat in primul semestru din 2005. Pe partea de asigurari de viata, primele brute subscrise au fost de 2,9 mil. lei (0,8 mil. euro).
Garanta se afla acum in proces de fuziune cu NBG Insurance (fosta Alpha Insurance), societate cumparata anul trecut de Ethniki Asfalistiki, companie membra a grupului NBG si care detine peste 93% din actiunile Garanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO