Bănci și Asigurări

Asigurarile au sanse sa ajunga la 1 mld. dolari

28.04.2004, 00:00 12



Piata asigurarilor a crescut cu 41% in lei pe primele doua luni ale acestui an, iar daca ritmul de crestere se va pastra aproape de acest nivel pe tot anul, sunt mari sanse ca industria sa ajunga la 33-34.000 de miliarde lei, adica circa un miliard de dolari.



"Conform estimarilor noastre facute pe baza incasarilor la Fondul de protejare al asiguratilor, primele brute incasate de catre companiile de asigurari pe primele doua luni ale acestui an au fost de 7.000 de miliarde de lei, cu 41% mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior", a spus Mirela Antohi, responsabil pentru relatii cu presa din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Impulsionata mai ales de cresterea creditarii, piata asigurarilor este estimata ca a crescut in 2003, ca nivel de prime brute incasate, cu 50%, pana la circa 25.000 miliarde lei (660 milioane de euro, 750 millioane $) si sunt mari sanse ca si in luna ianuarie cresterea sa se fi datorat in mare parte tot creditarii.



Clientii bancilor s-au imprumutat mult in decembrie si ianuarie, inainte sa intre in vigoare noile norme ale Bancii Nationale privind restrictionarea creditului.



CSA cunoaste luna de luna mersul pietei asigurarilor pe baza contributiilor companiilor la Fondul de protejare a asiguratilor, administrat de CSA, si la bugetul CSA.



Companiile de asigurari platesc 1% din primele brute incasate drept contributie pentru Fondul de protejare. Conform legii, din acest fond sunt despagubiti asiguratii care au cumparat o polita de la o companie care intra in faliment si nu-si mai poate onora obligatiile. In 2003, contributia companiilor la Fond a fost de 1,5% din primele brute incasate.



Fondul are acum un sold de aproape 1000 de miliarde lei (25 milioane euro), ca urmare a cresterii pietei asigurarilor din ultimii ani. Desi doua mari companii de asigurari sunt de peste un an in lichidare, Metropol si Grup As, si exista cereri de despagubire a clientilor acestor companii, fondul nu a fost folosit pentru despagubire.



"Nu s-a facut pana acum nici o plata din Fond, pentru ca procedurile, care se desfasoara conform reglementarilor in vigoare, nu sunt incheiate. Legislatia privind falimentul companiilor de asigurare va fi insa modificata, astfel incat platile se vor putea face mai repede", a mai spus Antohi.



Pentru bugetul CSA, companiile cotizeaza cu 0,3% din primele brute incasate, ceea ce inseamna ca in acest an CSA va avea venituri de circa 100 miliarde lei (2,4 milioane euro).



O serie de companii evidentiaza separat in cadrul primei de asigurare contributia la Fond si la bugetul Comisiei.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO