Bănci și Asigurări

Asigurarile de credite au crescut cu 55%

06.07.2007, 21:09 18

Veniturile companiilor de asigurari din polite de asigurare a creditelor au ajuns la 112,3 milioane de euro (396 milioane de lei) anul trecut, ceea ce inseamna o crestere de 55% in euro fata de 2005, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru 2006.
Politele de asigurare a creditelor sunt cumparate de banci si instutitii financiare nebancare pentru a acoperi riscul de neplata al debitorilor.
Ultimele informatii disponibile arata ca cel mai mare jucator de pe aceasta piata este societatea BCR Asigurari, care a subscris anul trecut prime brute din asigurari de credite in valoare de 51 de milioane de euro (179,3 milioane de lei). Fata de 2005, cand a vandut polite de circa 20,2 milioane de euro (73,3 milioane de lei), veniturile companiei din aceasta linie de business au crescut cu 152%.
De altfel, raportul CSA mentioneaza ca asigurarile de credite vor avea un important aport la cresterea pietei asigurarilor din acest an, estimata la circa 50% in euro, totalul primelor brute subscrise urmand sa depaseasca 2,4 miliarde de euro.
"Se prognozeaza ca o contributie semnificativa la aceasta valoare va fi adusa de asigurarile de credite, asigurarile de garantii, de asigurarile de daune la proprietati, precum si de asigurarile de mijloace de transport auto si cele de asistenta a persoanelor aflate in dificultate in cursul deplasarilor", arata raportul Comisiei.
A doua companie de pe piata asigurarilor de credite este Garanta, cu venituri de 16,5 milioane de euro (58,1 milioane de lei) din aceasta activitate. Comparativ cu 2005, primele brute subscrise de Garanta din aceste polite s-au triplat. Compania face parte din grupul National Bank of Greece, care detine Banca Romaneasca. In 2005, Garanta era numarul cinci pe piata asigurarilor de credite.
A treia companie dupa valoarea primelor din asigurari de credite este Asiban, cu subscrieri de 15,6 milioane de euro (55 de milioane de lei). Societatea este detinuta de patru banci: BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania. Spre deosebire de alti jucatori importanti de pe aceasta piata, veniturile Asiban din asigurari de credite au scazut fata de anul 2005 cu aproximativ 14%.
Despagubirile platite anul trecut de asiguratori pentru politele de credite au fost de 86,4 milioane de euro (304,6 milioane de lei), reprezentand 77% din primele brute subscrise.
Aproape jumatate din acestea, adica aproximativ 38,7 milioane de euro (136,3 milioane de lei) au fost achitate de BCR Asigurari, care detine peste 45% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO