Bănci și Asigurări

Asigurarile de daune la proprietati suntcele mai dinamice

24.07.2007, 18:47 33

Asigurarile de daune la proprietati inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere de la un an la altul, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru 2006.
Primele brute subscrise pe aceasta clasa de asigurari au ajuns anul trecut la 169,5 milioane de lei (circa 48,1 milioane de euro), cu 133,1% mai mult in termeni reali decat in anul precedent.
"Majorarea semnificativa a primelor subscrise aferente acestei clase s-a produs, in principal, ca urmare a cresterii inregistrate de societatea AIG Romania, care a reincadrat in aceasta clasa riscurile aferente unei polite de asigurare din clasa asigurarilor de incendiu si calamitati naturale", se precizeaza in raportul Comisiei.
De altfel, reprezentantii CSA considera ca asigurarile de daune la proprietati vor avea un aport semnificativ la cresterea pietei asigurarilor, care se estimeaza ca va ajunge la 2,4 miliarde de euro in acest an, din care circa 2 miliarde de euro vor fi din asigurari generale. Alte clase de asigurari care vor inregistra o crestere importanta in acest an sunt asigurarile de credite, de garantii, de mijloace de transport auto si de asistenta a persoanelor aflate in dificultate in timpul deplasarilor.
Compania cu cele mai mari afaceri pe segmentul asigurarilor de daune la proprietati a fost anul trecut AIG Romania, sucursala locala de asigurari generale a grupului american cu acelasi nume. Societatea, care lucreaza doar cu clienti corporate, a subscris anul trecut prime brute de aproape 44 de milioane de lei (12,5 milioane de euro) din acest tip de polite. Comparativ cu 2005, valoarea contractelor incheiate de AIG Romania a crescut de peste 6 ori, cauza principala fiind includerea unor polite din alta clasa in cea a asigurarilor de daune la proprietati.
Al doilea jucator de pe aceasta piata este Allianz-Tiriac, cu prime brute subscrise de 36,3 milioane de lei (10,3 milioane de euro). In 2005, cea mai mare companie de pe piata asigurarilor a avut afaceri de 8,6 milioane de lei (2,4 milioane de euro).
Asiguratorii au incheiat anul trecut cu active totale in valoare de 8,4 miliarde de euro (circa 2,5 euro), in crestere reala cu 26,4% fata de 2005, potrivit CSA. Din acestea, mai mult de jumatate au fost investite in depozite, valori mobiliare, terenuri sau constructii, valoarea totala a plasamentelor fiind de 4,5 miliarde de lei (peste 1,3 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO